Auto en fiscus

Laatste update:

Spitsmijden levert 5 miljoen op

Spitsvrij, het spitsmijdenproject in de driehoek tussen Utrecht, Hilversum en Amersfoort, levert 5,4 miljoen euro op aan maatschappelijk voordeel. De 5.000 deelnemers hebben sinds augustus 2011 voor minder files gezorgd: dagelijks reden zo’n 3.

000 auto’s minder in de spits. Dat meldt de organisatie Spitsvrij.

De ‘winst’ wordt opgeleverd door maatschappelijke baten, zoals minder CO2, minder verkeersslachtoffers en minder verloren uren. Experts hebben berekend dat alle voordelen ruim 20 miljoen euro opleveren. De deelnemers, die een vergoeding krijgen voor het vermijden van spitsrijden, hebben een groot deel van het beschikbare budget van 12 miljoen euro opgesoupeerd, ook loopt de overheid bijvoorbeeld brandstofaccijns mis, waardoor de winst wordt geschat op 5,4 miljoen euro.

Het project loopt nog tot en met 31 december 2012, maar er wordt nagedacht over een vervolg. Volgens de organisatie gaat echter de helft van de deelnemers ook zonder beloning verder met het mijden van de spits, omdat zij hun routine afgelopen jaar hebben aangepast en hieraan gewend zijn geraakt.

Deel dit item

Dit artikel is geschreven door

Redactie
Spitsmijden levert 5 miljoen op | Fleet&Mobility

Spitsmijden levert 5 miljoen op

Redactie Redactie
• Laatste update:

000 auto’s minder in de spits. Dat meldt de organisatie Spitsvrij.

De ‘winst’ wordt opgeleverd door maatschappelijke baten, zoals minder CO2, minder verkeersslachtoffers en minder verloren uren. Experts hebben berekend dat alle voordelen ruim 20 miljoen euro opleveren. De deelnemers, die een vergoeding krijgen voor het vermijden van spitsrijden, hebben een groot deel van het beschikbare budget van 12 miljoen euro opgesoupeerd, ook loopt de overheid bijvoorbeeld brandstofaccijns mis, waardoor de winst wordt geschat op 5,4 miljoen euro.

Het project loopt nog tot en met 31 december 2012, maar er wordt nagedacht over een vervolg. Volgens de organisatie gaat echter de helft van de deelnemers ook zonder beloning verder met het mijden van de spits, omdat zij hun routine afgelopen jaar hebben aangepast en hieraan gewend zijn geraakt.