Auto en fiscus

Rechter verbiedt Uber, Uber in beroep

Chauffeurs van Uberpop en de organisatie Uber overtreden met Uberpop de Wet Personenvervoer 2000 en moeten direct stoppen met de dienst. Bij Uberpop vervoeren particulieren op afroep mensen van A naar B. Zij hebben geen taxivergunning en overtreden daarmee volgens de voorzieningenrechter van het College van Beroep voor het Bedrijfsleven de wet.

Uber had verzocht om een voorlopige voorziening zodat het bedrijf, in afwachting van een definitieve rechterlijke uitspraak, door kon gaan met de vervoersdienst. Dit verzoek is afgewezen en de dwangsommen die Uber-chauffeurs in Amsterdam en de Uber-organisatie opgelegd hadden gekregen, blijven gehandhaafd.

Uber zegt in beroep te gaan tegen de uitspraak. Het bedrijf is van mening dat Uberpop een vorm van carpoolen is en de activiteit daarom niet onder de Wet Personenvervoer valt. Verder vindt Uber de Wet Personenvervoer sterk verouderd.

Brancheorganisatie Koninklijk Nederlands Vervoer Taxi zegt tevreden te zijn met de uitspraak. Volgens de brancheorganisatie kan er best gesproken worden over een herziening van de WP 2000. “Voor taxibedrijven bevat de wet ook elementen die het ondernemerschap hinderen”, zegt Hubert Andela, secretaris van KNV. “Denk aan de maximumtarieven. Maar in Nederland is het zo dat je daarover met elkaar in gesprek gaat en de democratische weg volgt, in plaats van bewust de wet overtreden om die te laten aanpassen.”

Deel dit item

Dit artikel is geschreven door

Redactie
Rechter verbiedt Uber, Uber in beroep | Fleet&Mobility

Rechter verbiedt Uber, Uber in beroep

Redactie Redactie

Uber had verzocht om een voorlopige voorziening zodat het bedrijf, in afwachting van een definitieve rechterlijke uitspraak, door kon gaan met de vervoersdienst. Dit verzoek is afgewezen en de dwangsommen die Uber-chauffeurs in Amsterdam en de Uber-organisatie opgelegd hadden gekregen, blijven gehandhaafd.

Uber zegt in beroep te gaan tegen de uitspraak. Het bedrijf is van mening dat Uberpop een vorm van carpoolen is en de activiteit daarom niet onder de Wet Personenvervoer valt. Verder vindt Uber de Wet Personenvervoer sterk verouderd.

Brancheorganisatie Koninklijk Nederlands Vervoer Taxi zegt tevreden te zijn met de uitspraak. Volgens de brancheorganisatie kan er best gesproken worden over een herziening van de WP 2000. “Voor taxibedrijven bevat de wet ook elementen die het ondernemerschap hinderen”, zegt Hubert Andela, secretaris van KNV. “Denk aan de maximumtarieven. Maar in Nederland is het zo dat je daarover met elkaar in gesprek gaat en de democratische weg volgt, in plaats van bewust de wet overtreden om die te laten aanpassen.”