Auto en fiscus

Laatste update:

Tienduizend automobilisten gebruiken Adam-app

Al meer dan 10 duizend spitsrijders in de regio Amsterdam gebruiken de Adam-app. Deze app is medio januari gelanceerd en helpt automobilisten in de spits door ze actuele verkeersinformatie te sturen en route-alternatieven te geven bij file.

Automobilisten krijgen via de app op de smartphone rechtstreeks van de verkeerscentrales één-op-één de meest actuele verkeersinformatie op hun route. Als een deel van de route bijvoorbeeld geblokkeerd is, krijgt de gebruiker een melding dat deze optie niet meer beschikbaar is. Anderzijds wordt de reisinformatie die de verkeerscentrale binnenkrijgt van de gebruikers gebruikt om de verkeersinformatie te verbeteren. Via een audiobericht kunnen Adam-gebruikers ook zelf verkeersmeldingen doorgeven.

De app is ontwikkeld door Amsterdam Mobiel, een samenwerking van de Verkeersinformatie Dienst (VID) en adviesbureau Arcadis. Om een waarneembaar effect op de weg te realiseren is volgens Patrick Potgraven van de VID een grotere gebruikersgroep nodig. “Hoe meer gebruikers er zijn, hoe beter het effect  op de weg kan worden bepaald.” Om het gebruik verder te stimuleren komen nieuwe versies van Adam beschikbaar.

Het gaat nu nog om proeven met Adam in het kader van de Praktijkproef Amsterdam (PPA), een initiatief van de Minister van Infrastructuur en Milieu. Minister Schultz vindt namelijk dat een goede bereikbaarheid om meer draait dan infrastructuur alleen. “Daarom vind ik het belangrijk dat we in de praktijk ervaring opdoen met verschillende vormen van innovatieve mobiliteit.”

Deel dit item

Dit artikel is geschreven door

Redactie
Tienduizend automobilisten gebruiken Adam-app | Fleet&Mobility

Tienduizend automobilisten gebruiken Adam-app

Redactie Redactie
• Laatste update:

Automobilisten krijgen via de app op de smartphone rechtstreeks van de verkeerscentrales één-op-één de meest actuele verkeersinformatie op hun route. Als een deel van de route bijvoorbeeld geblokkeerd is, krijgt de gebruiker een melding dat deze optie niet meer beschikbaar is. Anderzijds wordt de reisinformatie die de verkeerscentrale binnenkrijgt van de gebruikers gebruikt om de verkeersinformatie te verbeteren. Via een audiobericht kunnen Adam-gebruikers ook zelf verkeersmeldingen doorgeven.

De app is ontwikkeld door Amsterdam Mobiel, een samenwerking van de Verkeersinformatie Dienst (VID) en adviesbureau Arcadis. Om een waarneembaar effect op de weg te realiseren is volgens Patrick Potgraven van de VID een grotere gebruikersgroep nodig. “Hoe meer gebruikers er zijn, hoe beter het effect  op de weg kan worden bepaald.” Om het gebruik verder te stimuleren komen nieuwe versies van Adam beschikbaar.

Het gaat nu nog om proeven met Adam in het kader van de Praktijkproef Amsterdam (PPA), een initiatief van de Minister van Infrastructuur en Milieu. Minister Schultz vindt namelijk dat een goede bereikbaarheid om meer draait dan infrastructuur alleen. “Daarom vind ik het belangrijk dat we in de praktijk ervaring opdoen met verschillende vormen van innovatieve mobiliteit.”