Auto en fiscus

Laatste update:

Provincies geven fors meer uit aan vervoer

De provincies verwachten dit jaar bijna 3 miljard euro uit te geven aan verkeer en vervoer. Dat is 30,4 procent meer dan de 2,3 miljard die in 2013 begroot was voor deze taken. Dat meldt het CBS vandaag.

De provincies hebben hun totale begrote lasten voor dit jaar met 6,1 miljard euro juist een stuk lager geraamd dan drie jaar geleden. In 2013 was er nog 7 miljard begroot aan lasten, dat is 12,9 procent meer dan dit jaar. Deze daling is te verklaren doordat er flink minder kosten zijn begroot voor welzijn sinds de jeugdhulpverlening is overgedragen aan de gemeenten.

Met een begrootte 447 miljoen geeft de provincie Gelderland dit jaar het meest uit aan verkeer en vervoer. Dit wordt besteed aan groot onderhoud aan de N301, N302 en N813, en verbeteringen aan spoorovergangen en treinstations.

Friesland heeft met 428 miljoen euro dit jaar de tweede grootste begroting voor verkeer en vervoer. Dit komt doordat de provincie 300 miljoen versneld afschrijft op grote infrastructurele investeringen. Noord-Brabant wil in 2016 ruim 400 miljoen euro besteden aan onder meer de knelpunten Wilhelminakanaal, de N69 en de N279-Noord.

De provincie Utrecht wil 336 miljoen euro besteden aan onder meer werkzaamheden voor de Uithoflijn (tram) en de bijdragen aan het programma Verder. In dit programma werken regio en Rijk samen om de bereikbaarheid en mobiliteit in Midden-Nederland te verbeteren.

Een kwart van de provinciale uitgaven wordt betaald uit motorrijtuigbelasting. Verder is 35 procent afkomstig uit het provinciefonds. 

Deel dit item

Dit artikel is geschreven door

Redactie
Provincies geven fors meer uit aan vervoer | Fleet&Mobility

Provincies geven fors meer uit aan vervoer

Redactie Redactie
• Laatste update:

De provincies hebben hun totale begrote lasten voor dit jaar met 6,1 miljard euro juist een stuk lager geraamd dan drie jaar geleden. In 2013 was er nog 7 miljard begroot aan lasten, dat is 12,9 procent meer dan dit jaar. Deze daling is te verklaren doordat er flink minder kosten zijn begroot voor welzijn sinds de jeugdhulpverlening is overgedragen aan de gemeenten.

Met een begrootte 447 miljoen geeft de provincie Gelderland dit jaar het meest uit aan verkeer en vervoer. Dit wordt besteed aan groot onderhoud aan de N301, N302 en N813, en verbeteringen aan spoorovergangen en treinstations.

Friesland heeft met 428 miljoen euro dit jaar de tweede grootste begroting voor verkeer en vervoer. Dit komt doordat de provincie 300 miljoen versneld afschrijft op grote infrastructurele investeringen. Noord-Brabant wil in 2016 ruim 400 miljoen euro besteden aan onder meer de knelpunten Wilhelminakanaal, de N69 en de N279-Noord.

De provincie Utrecht wil 336 miljoen euro besteden aan onder meer werkzaamheden voor de Uithoflijn (tram) en de bijdragen aan het programma Verder. In dit programma werken regio en Rijk samen om de bereikbaarheid en mobiliteit in Midden-Nederland te verbeteren.

Een kwart van de provinciale uitgaven wordt betaald uit motorrijtuigbelasting. Verder is 35 procent afkomstig uit het provinciefonds.