Zorgmedewerkers UMCG op thuisbezoek in deelauto’s Commshare

Jeroen Vos Jeroen Vos
• Laatste update:
De verpleegkundigen van het UMCG maken gebruik van de deelauto's van Commshare. (Foto: Commshare)

De medewerkers van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) maken sinds de start van de pilot op 10 februari veelvuldig gebruik van de deelauto’s van mobiliteitsconcept Commshare. Via het deelautoconcept is sindsdien ruim 19 duizend kilometer afgelegd, vertelt medeoprichter Stephan van der Veer van Pouw Rent aan Fleet&Mobility. “Vanwege de coronacrisis heeft ons project een verrassende wending gekregen. De deelauto’s komen momenteel goed van pas voor thuisbezoeken van verpleegkundigen aan patiënten die oorspronkelijk in het UMCG behandeld zouden worden.”

Samenwerking

Het mobiliteitsconcept Commshare is mogelijk dankzij een samenwerking tussen adviesbureau Triade, Pouw Rent en BMW-dealer Martinistad, dat eerder een deelautoconcept opzette met vastgoedontwikkelaar Urbanliving. Samen bieden de partijen een volledige mobiliteitsgarantie. De focus van het project ligt op de duurzame inzetbaarheid van zes elektrische en twee hybride deelauto’s. “We zijn op 10 februari voorspoedig van start gegaan, maar werden al snel geconfronteerd met de uitbraak van corona”, licht Irene Amsing, projectleider van Commshare, toe. “De focus op thuiswerken en het nagenoeg niet reizen zorgde voor een dal in het aantal afgelegde kilometers. De keerzijde hiervan was, en daar zijn we heel trots op, dat de deelauto’s ingezet konden worden ter ondersteuning van verpleegkundigen. Hierdoor kunnen zij hun thuisbezoeken aan patiënten in de provincie Groningen, Friesland en Drenthe nu met een elektrische of hybride deelauto afleggen.” In totaal maken 70 medewerkers van het UMCG gebruik van het deelautoconcept.

Besparing

Amsing verwacht dat het project ook na de crisis voortgezet kan worden. “Dat is natuurlijk afhankelijk van het UMCG, maar de deelauto’s leveren nu al een besparing van het aantal kilometers op. Per week is dat een gemiddelde besparing van zeker 1.500 kilometer. De zakelijke dienstreizen zouden anders met eigen vervoer afgelegd moeten worden. Een deel van de provincies is slecht bereikbaar met het openbaar vervoer of de (elektrische) fiets, waardoor Commshare een goed en duurzaam alternatief biedt.”

Het doel van Commshare is om in eerste instantie een meerwaarde te creëren voor de community van Campus Groningen, waar het UMCG een van de belangrijke spelers is. “De pilot loopt boven verwachting, en we hopen dan ook dat het concept op korte termijn meer klanten kan gaan bedienen; eerst in Groningen, vervolgens kijken we naar de rest van Nederland”, aldus Amsing.

Zorgmedewerkers UMCG op thuisbezoek in deelauto’s Commshare | Fleet&Mobility

Zorgmedewerkers UMCG op thuisbezoek in deelauto’s Commshare

Jeroen Vos Jeroen Vos
• Laatste update:
De verpleegkundigen van het UMCG maken gebruik van de deelauto's van Commshare. (Foto: Commshare)

De medewerkers van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) maken sinds de start van de pilot op 10 februari veelvuldig gebruik van de deelauto’s van mobiliteitsconcept Commshare. Via het deelautoconcept is sindsdien ruim 19 duizend kilometer afgelegd, vertelt medeoprichter Stephan van der Veer van Pouw Rent aan Fleet&Mobility. “Vanwege de coronacrisis heeft ons project een verrassende wending gekregen. De deelauto’s komen momenteel goed van pas voor thuisbezoeken van verpleegkundigen aan patiënten die oorspronkelijk in het UMCG behandeld zouden worden.”

Samenwerking

Het mobiliteitsconcept Commshare is mogelijk dankzij een samenwerking tussen adviesbureau Triade, Pouw Rent en BMW-dealer Martinistad, dat eerder een deelautoconcept opzette met vastgoedontwikkelaar Urbanliving. Samen bieden de partijen een volledige mobiliteitsgarantie. De focus van het project ligt op de duurzame inzetbaarheid van zes elektrische en twee hybride deelauto’s. “We zijn op 10 februari voorspoedig van start gegaan, maar werden al snel geconfronteerd met de uitbraak van corona”, licht Irene Amsing, projectleider van Commshare, toe. “De focus op thuiswerken en het nagenoeg niet reizen zorgde voor een dal in het aantal afgelegde kilometers. De keerzijde hiervan was, en daar zijn we heel trots op, dat de deelauto’s ingezet konden worden ter ondersteuning van verpleegkundigen. Hierdoor kunnen zij hun thuisbezoeken aan patiënten in de provincie Groningen, Friesland en Drenthe nu met een elektrische of hybride deelauto afleggen.” In totaal maken 70 medewerkers van het UMCG gebruik van het deelautoconcept.

Besparing

Amsing verwacht dat het project ook na de crisis voortgezet kan worden. “Dat is natuurlijk afhankelijk van het UMCG, maar de deelauto’s leveren nu al een besparing van het aantal kilometers op. Per week is dat een gemiddelde besparing van zeker 1.500 kilometer. De zakelijke dienstreizen zouden anders met eigen vervoer afgelegd moeten worden. Een deel van de provincies is slecht bereikbaar met het openbaar vervoer of de (elektrische) fiets, waardoor Commshare een goed en duurzaam alternatief biedt.”

Het doel van Commshare is om in eerste instantie een meerwaarde te creëren voor de community van Campus Groningen, waar het UMCG een van de belangrijke spelers is. “De pilot loopt boven verwachting, en we hopen dan ook dat het concept op korte termijn meer klanten kan gaan bedienen; eerst in Groningen, vervolgens kijken we naar de rest van Nederland”, aldus Amsing.