Overig Personeel en mobiliteit

Laatste update:

CBS: Autokosten fors gestegen

Autokosten fors gestegen. (Foto: Shutterstock)

Van de autokosten was eind 2018 de verzekering met 45 procent het meest gestegen, ten opzichte van 2009.

De prijsontwikkeling van openbaar vervoer en autokosten tussen 2009 en november 2018 gaat vrijwel gelijk op. Zo meldt het CBS. Beide vervoerskosten stegen in die periode meer dan de gemiddelde consumentenprijzen. In november 2018 was het openbaar vervoer 23 procent duurder dan in 2009. Een ritje in bus, tram of taxi steeg gemiddeld harder in prijs dan een treinkaartje. In diezelfde periode stegen de autokosten met 22 procent. De algemene stijging van de consumentenprijzen bedroeg 15 procent.

Van de autokosten steeg de verzekering met 45 procent het meeste, ten opzichte van 2009. Gevolgd door parkeerkosten, die met 27 procent stegen. Er wordt in ons land tien keer zoveel besteed aan autokosten als aan het openbaar vervoer. De kosten aan een auto bestaan voor een derde uit brandstofkosten, gevolgd door aanschaf, onderhoud, verzekering, motorrijtuigenbelasting.

Brandstofkosten

De kosten van autorijden fluctueren meer dan die van het openbaar vervoer door de sterk op en neer gaande brandstofprijzen. Tussen 2011 en 2014 waren de brandstofprijzen het hoogste in de afgelopen tien jaar. Vanaf 2015 zakten de prijzen weer. In november 2018 waren de prijzen van brandstof 21 procent hoger dan in 2009, toen de prijzen laag waren door de crisis.

De meest recente ontwikkelingen, zoals de net ingevoerde btw- en accijnsverhogingen en prijsdaling van brandstof, zijn niet in de cijfers meegenomen.

CBS: Autokosten fors gestegen | Fleet&Mobility

CBS: Autokosten fors gestegen

Ivonne Vermeulen Ivonne Vermeulen
• Laatste update:
Autokosten fors gestegen. (Foto: Shutterstock)

De prijsontwikkeling van openbaar vervoer en autokosten tussen 2009 en november 2018 gaat vrijwel gelijk op. Zo meldt het CBS. Beide vervoerskosten stegen in die periode meer dan de gemiddelde consumentenprijzen. In november 2018 was het openbaar vervoer 23 procent duurder dan in 2009. Een ritje in bus, tram of taxi steeg gemiddeld harder in prijs dan een treinkaartje. In diezelfde periode stegen de autokosten met 22 procent. De algemene stijging van de consumentenprijzen bedroeg 15 procent.

Van de autokosten steeg de verzekering met 45 procent het meeste, ten opzichte van 2009. Gevolgd door parkeerkosten, die met 27 procent stegen. Er wordt in ons land tien keer zoveel besteed aan autokosten als aan het openbaar vervoer. De kosten aan een auto bestaan voor een derde uit brandstofkosten, gevolgd door aanschaf, onderhoud, verzekering, motorrijtuigenbelasting.

Brandstofkosten

De kosten van autorijden fluctueren meer dan die van het openbaar vervoer door de sterk op en neer gaande brandstofprijzen. Tussen 2011 en 2014 waren de brandstofprijzen het hoogste in de afgelopen tien jaar. Vanaf 2015 zakten de prijzen weer. In november 2018 waren de prijzen van brandstof 21 procent hoger dan in 2009, toen de prijzen laag waren door de crisis.

De meest recente ontwikkelingen, zoals de net ingevoerde btw- en accijnsverhogingen en prijsdaling van brandstof, zijn niet in de cijfers meegenomen.