Overig

Laatste update:

PBL: Auto is nog vaak het snelste vervoermiddel

(foto: Shutterstock)

Alleen in stedelijke gebieden is de fiets een goed alternatief. 

Met de auto ben je sneller op je bestemming dan met het ov of de fiets, zelfs in de spits. Voorzieningen en werk zijn buiten de Randstad moeilijk bereikbaar zonder auto. Dat concluderen onderzoekers van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) op basis van een nieuw rapport dat vandaag is verschenen.

Een van de bevindingen van de onderzoekers is dat 30 procent van de ouderen die niet in een stad wonen geen enkel ziekenhuis of buitenpolikliniek binnen een half uur kunnen bereiken als ze niet met een auto kunnen. 12 procent lukt dat zelfs niet binnen 45 minuten. Ook de huisarts is, zowel binnen als buiten de stad, met de auto veel sneller (binnen 15 minuten) te bereiken dan met het ov. Alleen de fiets is in stedelijke gebieden een goed alternatief voor de auto. Daarnaast zetten gemeenten steeds meer in op deelfietsen en -scooters.

Werk

De auto is ook voor de meeste werknemers het snelste alternatief: binnen 30 minuten reistijd is de bereikbaarheid per auto gemiddeld bijna 7 keer hoger dan per openbaar vervoer. Dat komt niet alleen door een kortere deur-tot-deur reistijd maar ook door het feit dat veel bedrijven zijn gevestigd op plaatsen waar het ov niet komt. Slechts 37 procent van alle banen bevindt zich in de buurt van een ov-halte en dat is slecht nieuws voor mensen die geen auto hebben, concludeert het PBL. Mensen die afhankelijk zijn van openbaar vervoer of fiets hebben een aanzienlijk lagere bereikbaarheid dan automobilisten, dat hun baankansen kan beperken, aldus het onderzoek. 

Het hele rapport is hier te downloaden.

Op 23 november organiseert AM de Fleet Expo in Expo Greater Amsterdam te Vijfhuizen. U kunt hier het programma vinden en u aanmelden.

PBL: Auto is nog vaak het snelste vervoermiddel | Fleet&Mobility

PBL: Auto is nog vaak het snelste vervoermiddel

Michael van Wijngaarden Michael van Wijngaarden
• Laatste update:
(foto: Shutterstock)

Met de auto ben je sneller op je bestemming dan met het ov of de fiets, zelfs in de spits. Voorzieningen en werk zijn buiten de Randstad moeilijk bereikbaar zonder auto. Dat concluderen onderzoekers van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) op basis van een nieuw rapport dat vandaag is verschenen.

Een van de bevindingen van de onderzoekers is dat 30 procent van de ouderen die niet in een stad wonen geen enkel ziekenhuis of buitenpolikliniek binnen een half uur kunnen bereiken als ze niet met een auto kunnen. 12 procent lukt dat zelfs niet binnen 45 minuten. Ook de huisarts is, zowel binnen als buiten de stad, met de auto veel sneller (binnen 15 minuten) te bereiken dan met het ov. Alleen de fiets is in stedelijke gebieden een goed alternatief voor de auto. Daarnaast zetten gemeenten steeds meer in op deelfietsen en -scooters.

Werk

De auto is ook voor de meeste werknemers het snelste alternatief: binnen 30 minuten reistijd is de bereikbaarheid per auto gemiddeld bijna 7 keer hoger dan per openbaar vervoer. Dat komt niet alleen door een kortere deur-tot-deur reistijd maar ook door het feit dat veel bedrijven zijn gevestigd op plaatsen waar het ov niet komt. Slechts 37 procent van alle banen bevindt zich in de buurt van een ov-halte en dat is slecht nieuws voor mensen die geen auto hebben, concludeert het PBL. Mensen die afhankelijk zijn van openbaar vervoer of fiets hebben een aanzienlijk lagere bereikbaarheid dan automobilisten, dat hun baankansen kan beperken, aldus het onderzoek. 

Het hele rapport is hier te downloaden.

Op 23 november organiseert AM de Fleet Expo in Expo Greater Amsterdam te Vijfhuizen. U kunt hier het programma vinden en u aanmelden.