Liander krijgt boete van ACM vanwege te laat aansluiten Fastned

Ivonne Vermeulen Ivonne Vermeulen
• Laatste update:
Liander beboet vanwege te late aansluiting van laadstation Fastned. (Foto: Fastned)

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) deelt een boete uit aan netbeheerder Liander omdat het een snellaadstation van Fastned niet snel genoeg heeft aangesloten. Dat maakt de ACM bekend. Het gaat om een standaardaansluiting van de locatie in Muiden. Volgens het rapport van de ACM heeft Liander er 31 weken over gedaan om de aansluiting te realiseren. De ACM legt Liander een boete op van 50 duizend euro. Op grond van de Elektriciteitswet mag het aansluiten maximaal achttien weken duren.

Onverwacht groot

Volgens de netbeheerders is die wettelijke termijn niet altijd meer haalbaar omdat het aantal aanvragen onverwacht groot is en omdat er een tekort is aan technisch personeel. De ACM meent dat netbeheerders er alles aan moeten doen om de wettelijke termijn te halen en zo nodig extra investeringen moeten doen. “Partijen moeten tijdig toegang krijgen tot het net. Dat is een kerntaak van de netbeheerder”, zegt Henk Don, bestuurslid van de ACM. “Een latere aansluiting kan leiden tot vertraging, bijvoorbeeld bij bouwprojecten en kan schade opleveren bij netgebruikers.”

Bij de publicatie van de halfjaarcijfers maakte Fastned bekend dat er over de eerste zes maanden van dit jaar 16 nieuwe stations zijn geopend.

Liander krijgt boete van ACM vanwege te laat aansluiten Fastned | Fleet&Mobility

Liander krijgt boete van ACM vanwege te laat aansluiten Fastned

Ivonne Vermeulen Ivonne Vermeulen
• Laatste update:
Liander beboet vanwege te late aansluiting van laadstation Fastned. (Foto: Fastned)

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) deelt een boete uit aan netbeheerder Liander omdat het een snellaadstation van Fastned niet snel genoeg heeft aangesloten. Dat maakt de ACM bekend. Het gaat om een standaardaansluiting van de locatie in Muiden. Volgens het rapport van de ACM heeft Liander er 31 weken over gedaan om de aansluiting te realiseren. De ACM legt Liander een boete op van 50 duizend euro. Op grond van de Elektriciteitswet mag het aansluiten maximaal achttien weken duren.

Onverwacht groot

Volgens de netbeheerders is die wettelijke termijn niet altijd meer haalbaar omdat het aantal aanvragen onverwacht groot is en omdat er een tekort is aan technisch personeel. De ACM meent dat netbeheerders er alles aan moeten doen om de wettelijke termijn te halen en zo nodig extra investeringen moeten doen. “Partijen moeten tijdig toegang krijgen tot het net. Dat is een kerntaak van de netbeheerder”, zegt Henk Don, bestuurslid van de ACM. “Een latere aansluiting kan leiden tot vertraging, bijvoorbeeld bij bouwprojecten en kan schade opleveren bij netgebruikers.”

Bij de publicatie van de halfjaarcijfers maakte Fastned bekend dat er over de eerste zes maanden van dit jaar 16 nieuwe stations zijn geopend.