Venlo voorziet alle wijken van elektrische deelauto’s

 Foppe Lycklama à Nijeholt Foppe Lycklama à Nijeholt
• Laatste update:
De gemeente gaat alle wijken van elektrische deelauto's voorzien. (Foto: Shutterstock)

De gemeente Venlo gaat al haar 23 wijken voorzien van een elektrische deelauto. De wijkbewoners kunnen tegen een relatief lage vergoeding gebruikmaken van deze regeling. In september lanceert de gemeente dit initiatief en in 2020 moeten alle wijken voorzien zijn van een deelauto. Dit meldt de gemeente Venlo aan Fleet&Mobility. 

Het deelautoproject wordt voornamelijk gefinancierd met Europese subsidies. Er is 1,9 miljoen euro vanuit Brussel beschikbaar gesteld voor het project. Daarnaast draagt de gemeente Venlo de komende drie jaar 16 duizend euro per jaar bij. 

Projectleider Paul van de Kandelaar van adviesbureau Zonnova wil met de deelauto’s bidirectioneel laden. Dit betekent dat auto’s ook stroom kunnen terugleveren. “Eigenaars van zonnepanelen kunnen hun overschot aan opgewekte energie nu nog terug leveren aan de netbeheerder. Dit wordt met hen verrekend. Deze salderingsregeling gaat op termijn verdwijnen (in 2023, red). Met dit project springen wij in dat gat. Ons doel is om het energie-overschot lokaal op te slaan. Dit kan in de batterij van een auto. Eén batterij kan een huishouden gemiddeld zes dagen voorzien van stroom.”

Dit jaar openden Renault en We Drive Solar de eerste bidirectionele laadpleinen in Nederland.