Infrastructuur

Groot onderzoek NS en TU Delft naar impact corona op reisgedrag

Hoe zien stations en treinen eruit in 1,5 meter werkelijkheid. (Foto: NS)

Door de intelligente lockdown is het aantal treinreizigers de afgelopen weken tot circa 7 procent gedaald ten opzichte van normaal.

De NS en de TU Delft starten met een grootschalig onderzoek naar het huidige en toekomstige reisgedrag van reizigers. Werken ze straks vaker thuis? Nemen ze vaker de auto? Reizen ze minder? Al die vragen worden voorgelegd aan zo’n 100 duizend NS-reizigers. Zo melden NS en de TU Delft.

Door de beperkende maatregelen is het aantal treinreizigers de afgelopen weken gedaald tot ongeveer 7 procent ten opzichte van normaal. De NS verwacht dat er de komende tijd stap voor stap meer gebruik zal worden gemaakt van het openbaar vervoer. Echter; een trein heeft door de coronamaatregelen maar een capaciteit van 20 tot 25 procent ten opzichte van normaal. Om ook in de toekomst op een verantwoorde manier voldoende ruimte te kunnen bieden, spelen de resultaten van het onderzoek een belangrijke rol. 

Ook het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, ProRail en andere vervoerders zijn betrokken bij het onderzoek en de plannen om de treinen en stations aan te passen aan de 1,5 meter werkelijkheid. De komende weken doet de NS verschillende praktijktesten om te kijken wat het beste werkt. Ook partijen, zoals het Kennisinstituut voor Mobiliteit doen onderzoek naar het (toekomstig) reisgedrag naar aanleiding van de coronacrisis. 

Groot onderzoek NS en TU Delft naar impact corona op reisgedrag | Fleet&Mobility
Infrastructuur

Groot onderzoek NS en TU Delft naar impact corona op reisgedrag

Hoe zien stations en treinen eruit in 1,5 meter werkelijkheid. (Foto: NS)

Door de intelligente lockdown is het aantal treinreizigers de afgelopen weken tot circa 7 procent gedaald ten opzichte van normaal.

De NS en de TU Delft starten met een grootschalig onderzoek naar het huidige en toekomstige reisgedrag van reizigers. Werken ze straks vaker thuis? Nemen ze vaker de auto? Reizen ze minder? Al die vragen worden voorgelegd aan zo’n 100 duizend NS-reizigers. Zo melden NS en de TU Delft.

Door de beperkende maatregelen is het aantal treinreizigers de afgelopen weken gedaald tot ongeveer 7 procent ten opzichte van normaal. De NS verwacht dat er de komende tijd stap voor stap meer gebruik zal worden gemaakt van het openbaar vervoer. Echter; een trein heeft door de coronamaatregelen maar een capaciteit van 20 tot 25 procent ten opzichte van normaal. Om ook in de toekomst op een verantwoorde manier voldoende ruimte te kunnen bieden, spelen de resultaten van het onderzoek een belangrijke rol. 

Ook het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, ProRail en andere vervoerders zijn betrokken bij het onderzoek en de plannen om de treinen en stations aan te passen aan de 1,5 meter werkelijkheid. De komende weken doet de NS verschillende praktijktesten om te kijken wat het beste werkt. Ook partijen, zoals het Kennisinstituut voor Mobiliteit doen onderzoek naar het (toekomstig) reisgedrag naar aanleiding van de coronacrisis.