Leasing en verhuur

Laatste update:

VNA bezorgd over dalend marktaandeel EV’s

Renate Hemerik, voorzitter VNA: "De te snelle verhoging van de bijtelling remt de gang naar elektrisch."

Brancheorganisatie VNA maakt zich zorgen over het dalende marktaandeel van EV’s en ziet de opmars van EV’s stokken, zowel in het zakelijke segment als private leae, zo meldt de VNA.

“Ons eerdere vermoeden dat een te snelle verhoging van de bijtelling de gang naar elektrisch afremt wordt waarheid. Het aandeel volledig elektrisch in nieuwe leaseauto’s is in de eerste vier maanden gedaald van 10 procent naar 6 procent. EV’s ontwikkelen zich gelukkig snel, maar kunnen nog niet zonder stimulans”, aldus Renate Hemerik, voorzitter VNA.

Een belangrijk deel van de terugval in de nieuw geregistreerd  EV’s zit, volgens VNA, in de dalende inzet van nieuwe elektrische leaseauto’s. Met name de zakelijke leasemarkt was de afgelopen jaren een belangrijke aanjager voor de elektrificatie. De verhoging van de bijtelling op nieuwe batterij elektrische auto’s, van 8 procent vorig jaar tot 12 procent dit jaar, helpt daarbij niet, aldus de VNA. Dit jaar moesten er nog grote aantallen al geregistreerde EV’s worden verkocht.

Subsidie

“De strikte jaarlijkse budgettering van de subsidie op nieuwe particuliere EV’s remt de ontwikkeling van elektrisch in de particuliere markt”, aldus Hemerik. “Juist nu veel particulieren door corona kiezen voor individueel vervoer is het zaak de subsidiekraan open te houden.”  Nu was de subsidiepot in de eerste week van januari al op, stelt de VNA. 

Hemerik zou de scheiding in de subsidiepot tussen nieuw en tweedehands graag doorbroken zien worden. “We zien er dat er voor gebruikte elektrische auto’s wel subsidiebudget beschikbaar is. Het ontbreekt echter nog aan een breed aanbod tweedehands EV’s. Zorg nu voor instroom van nieuwe auto’s, zodat deze straks ook via de occasionmarkt de particulieren bereiken.”

VNA bezorgd over dalend marktaandeel EV’s | Fleet&Mobility

VNA bezorgd over dalend marktaandeel EV’s

Ivonne Vermeulen Ivonne Vermeulen
• Laatste update:
Renate Hemerik, voorzitter VNA: "De te snelle verhoging van de bijtelling remt de gang naar elektrisch."

“Ons eerdere vermoeden dat een te snelle verhoging van de bijtelling de gang naar elektrisch afremt wordt waarheid. Het aandeel volledig elektrisch in nieuwe leaseauto’s is in de eerste vier maanden gedaald van 10 procent naar 6 procent. EV’s ontwikkelen zich gelukkig snel, maar kunnen nog niet zonder stimulans”, aldus Renate Hemerik, voorzitter VNA.

Een belangrijk deel van de terugval in de nieuw geregistreerd  EV’s zit, volgens VNA, in de dalende inzet van nieuwe elektrische leaseauto’s. Met name de zakelijke leasemarkt was de afgelopen jaren een belangrijke aanjager voor de elektrificatie. De verhoging van de bijtelling op nieuwe batterij elektrische auto’s, van 8 procent vorig jaar tot 12 procent dit jaar, helpt daarbij niet, aldus de VNA. Dit jaar moesten er nog grote aantallen al geregistreerde EV’s worden verkocht.

Subsidie

“De strikte jaarlijkse budgettering van de subsidie op nieuwe particuliere EV’s remt de ontwikkeling van elektrisch in de particuliere markt”, aldus Hemerik. “Juist nu veel particulieren door corona kiezen voor individueel vervoer is het zaak de subsidiekraan open te houden.”  Nu was de subsidiepot in de eerste week van januari al op, stelt de VNA. 

Hemerik zou de scheiding in de subsidiepot tussen nieuw en tweedehands graag doorbroken zien worden. “We zien er dat er voor gebruikte elektrische auto’s wel subsidiebudget beschikbaar is. Het ontbreekt echter nog aan een breed aanbod tweedehands EV’s. Zorg nu voor instroom van nieuwe auto’s, zodat deze straks ook via de occasionmarkt de particulieren bereiken.”