‘Stroomprijs kan 60 procent omlaag met slim laden’

Redactie Redactie
• Laatste update:

Dat komt neer op een maximale daling van 2,5 cent per kilowattuur, gebaseerd op stroomprijzen van 2016. Omdat auto’s een groot deel van de tijd stil staan, kunnen ze volgens de onderzoekers een belangrijke rol spelen op de korte termijn op elektriciteitsmarkten. Dan moeten ze wel gekoppeld zijn aan laadpunten die geschikt zijn voor smart charging.

In het onderzoek `De waarde van flexibel laden’, onderdeel van het Living Lab van ElaadNL, is uitgegaan dat er in 2020 zo’n 200 duizend EV’s in Nederland rondrijden en in 2027 al 1 miljoen. En bij 1 miljoen EV’s komt 2,5 procent (2,7 miljard kWh) van de elektriciteitsvraag in ons land hiervandaan. Deze hoeveelheid is vele malen groter dan de hoeveelheid elektriciteit die nu in de laatste uren op de elektriciteitsmarkten wordt verhandeld. De mogelijkheden voor het leveren van flexibiliteit op de korte termijn elektriciteitsmarkten nemen nog verder toe als de elektrische auto’s ook stroom terug kunnen leveren aan het net (vehicle to grid).

‘Stroomprijs kan 60 procent omlaag met slim laden’ | Fleet&Mobility

‘Stroomprijs kan 60 procent omlaag met slim laden’

Redactie Redactie
• Laatste update:

Dat komt neer op een maximale daling van 2,5 cent per kilowattuur, gebaseerd op stroomprijzen van 2016. Omdat auto’s een groot deel van de tijd stil staan, kunnen ze volgens de onderzoekers een belangrijke rol spelen op de korte termijn op elektriciteitsmarkten. Dan moeten ze wel gekoppeld zijn aan laadpunten die geschikt zijn voor smart charging.

In het onderzoek `De waarde van flexibel laden’, onderdeel van het Living Lab van ElaadNL, is uitgegaan dat er in 2020 zo’n 200 duizend EV’s in Nederland rondrijden en in 2027 al 1 miljoen. En bij 1 miljoen EV’s komt 2,5 procent (2,7 miljard kWh) van de elektriciteitsvraag in ons land hiervandaan. Deze hoeveelheid is vele malen groter dan de hoeveelheid elektriciteit die nu in de laatste uren op de elektriciteitsmarkten wordt verhandeld. De mogelijkheden voor het leveren van flexibiliteit op de korte termijn elektriciteitsmarkten nemen nog verder toe als de elektrische auto’s ook stroom terug kunnen leveren aan het net (vehicle to grid).