Fleet&Mobility is al jarenlang hét kennis- en informatieplatform voor zakelijk mobiliteitsbeheer. Abonnees hebben toegang tot de online edities van Fleet&Mobility en kunnen hier alle verschenen artikelen online inzien.
Waar de leaserijder bij een nieuwe auto vooral kijkt naar uiterlijk en de prestaties, kijkt de wagenparkbeheerder vooral naar de kosten. Om deze rekenaars…
Als man van middelbare leeftijd ben ik zeker niet de eerste die alternatief vervoer voor mijn ouderwets gemotoriseerde vierwieler aanwendt. Aan de andere kant…
Hoewel president Trump nog steeds geen vuiltje aan de lucht bespeurt, beseffen veel Amerikaanse ondernemers wel degelijk dat er iets veranderen moet op milieugebied.
Anno 2019 rijden er 51.149 deelauto’s in Nederland, volgens het Dashboard Autodelen van CROW-KpVV, Kennisplatform Verkeer en Vervoer. Het dashboard is onderdeel van de…
De connected car zorgt ervoor dat zowel autofabrikant als -bedrijf continu in verbinding kan blijven met de berijder. Dit leidt ook tot veranderingen in…
Bedrijven struikelen over elkaar met het introduceren van zogenaamd ‘nieuwe’ mobiliteitsconcepten. Maar zijn die dan zo vernieuwend? Zijn de behoeften van de klant wel…
Fiscale wetgeving en nieuwe mobiliteitsconcepten vormen nog geen eenvoudige combinatie. De wetgeving kent er namelijk nog maar weinig specifieke regelingen voor. Maar als je…
Altijd en overal zicht hebben op wat er gebeurt, is bij de Challenge Almere-Amsterdam essentieel. GPS-Buddy ondersteunde de organisatie van de oudste long-distance triatlon…
Steden slibben dicht en de overheid en het Klimaatakkoord dwingen bedrijven tot duurzamere keuzes. PostNL wil 25 steden emissievrij bevoorraden in 2025. Om daar…
Mobiliteitsbeleid hoeft geen ingewikkelde materie te zijn. Ziekenhuis Medisch Spectrum Twente bewijst dit door met een relatief eenvoudig fietsbeloningssysteem de Spitsbreker-award van BNR Nieuwsradio…
De markt voor mobiliteitsconcepten groeit als kool. Welke concepten en ideeën zullen beklijven en geven Mobility as a Service de gewenste boost? We vroegen…