Personeel en mobiliteit

Laatste update:

‘Smartphonegebruik achter het stuur grootste ergernis’

Dit gedrag stelt je bijrijder niet op prijs. (Foto: Shutterstock)

Autopassagiers vinden het gebruik van een telefoon door de berijder het meest irritant tijdens een rit. Agressiviteit in het verkeer is de op een na grootste irritatiefactor.

Dit blijkt uit onderzoek van leasemaatschappij Athlon onder ruim 1.000 Nederlanders, uitgevoerd door Multiscope. Vooral vrouwen vinden het telefoongebruik van de bestuurder irritant wanneer ze met iemand meerijden: 54 procent heeft er last van. Bij mannen ligt dit percentage lager, van hen geeft 46 procent aan dat ze zich hier tijdens een autorit het meest aan storen.

Verzekeraar Allsecur deed eerder ook onderzoek naar de grootste ergernissen in het verkeer, maar dan vanuit het perspectief van de berijder. Afgelopen augustus stond de smartphone daar ook op 1, in juni 2015 was het nog bumperkleven.

Top 5 ergernissen van bijrijders

1. Telefoongebruik achter het stuur (35%)
2. Agressieve bestuurders (33%)
3. Bestuurders die te langzaam rijden (14%)
4. Snelheidsovertreders (9%)
5. Muzieksmaak van de bestuurder (5%)

Telefoongebruik achter het stuur is al sinds 2002 verboden, maar toch is de kans op een ongeval door afleiding van telefoons volgens de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (Swov) de afgelopen jaren vertienvoudigd.

Deel dit item

Dit artikel is geschreven door

Floor Vink
‘Smartphonegebruik achter het stuur grootste ergernis’ | Fleet&Mobility

‘Smartphonegebruik achter het stuur grootste ergernis’

Floor Vink Floor Vink
• Laatste update:
Dit gedrag stelt je bijrijder niet op prijs. (Foto: Shutterstock)

Dit blijkt uit onderzoek van leasemaatschappij Athlon onder ruim 1.000 Nederlanders, uitgevoerd door Multiscope. Vooral vrouwen vinden het telefoongebruik van de bestuurder irritant wanneer ze met iemand meerijden: 54 procent heeft er last van. Bij mannen ligt dit percentage lager, van hen geeft 46 procent aan dat ze zich hier tijdens een autorit het meest aan storen.

Verzekeraar Allsecur deed eerder ook onderzoek naar de grootste ergernissen in het verkeer, maar dan vanuit het perspectief van de berijder. Afgelopen augustus stond de smartphone daar ook op 1, in juni 2015 was het nog bumperkleven.

Top 5 ergernissen van bijrijders

1. Telefoongebruik achter het stuur (35%)
2. Agressieve bestuurders (33%)
3. Bestuurders die te langzaam rijden (14%)
4. Snelheidsovertreders (9%)
5. Muzieksmaak van de bestuurder (5%)

Telefoongebruik achter het stuur is al sinds 2002 verboden, maar toch is de kans op een ongeval door afleiding van telefoons volgens de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (Swov) de afgelopen jaren vertienvoudigd.