Infrastructuur

Laatste update:

Ergenis top 10: Smartphonegebruikers zitten bumperklevers op de hielen

Automobilisten vinden smartphonegebruik achter het stuur bijna net zo vervelend als bumperklevers. Daarmee is smartphonegebruik de snelste stijger in de ergenis top 10.

Dat meldt verzekeraar Allsecur, die een online onderzoek naar ergernissen in het verkeer liet uitvoeren onder 1.026 autorijders.

In het vorige onderzoek, van 2015, kwam smartphonegebruik tijdens het rijden voor het eerst in de toptien ergernissen, met 13 procent. Toen waren het voornamelijk vrouwen en ouderen die zich aan dit fenomeen stoorden. In het huidige onderzoek werd de vraag gesteld of respondenten zich zelf wel eens bezondigden aan smartphonegebruik achter het stuur. Drie op de tien antwoordden het bij tijd en wijle te doen, terwijl nog eens 36 procent zijn of haar toevlucht zegt te nemen tot veiliger geachte methoden zoals handsfree of met behulp van een houder. Deze zomer oordeelde een kantonrechter in Leeuwarden echter dat het bedienen van een smartphone in een houder gelijk staat aan het in de hand houden van het apparaat. Dat laatste wordt bestraft met een boete van 239 euro.

Allsecur vond verder dat er een correlatie is tussen smartphonegebruik en het aantal gereden kilometers per jaar: onder de 10 duizend zegt 52 procent de smartphone ter hand te nemen, van 10 tot 20 duizend doet 71 procent dat, en onder de echte routiniers met 20 duizend en meer op de klok zegt 87 procent het apparaat ter hand te nemen.

Overigens is smartphonegebruik niet de grootste ergernis in het verkeer: het zijn de bumperklevers die met de eer gaan strijken (61%). Een derde plaats is weggelegd voor degenen die beschonken achter het stuur stappen (46%) en vierde staan de linksrijders.

De volledige toptien ziet er zo uit:

1. Bumperklevers 61%
2. Smartphonegebruikers 49% 
3. Beschonken bestuurders 46%
4. Linksrijders 32% 
5. Snelheidsduivels 30% 
6. Langzaamrijders 25%
7. Afval-uit-het-raam-gooiers 21%
8. Files 12%
9. Extreme snelheidsbeperkingen 11% 
10. Omleidingen 5% 

 

Ergenis top 10: Smartphonegebruikers zitten bumperklevers op de hielen | Fleet&Mobility

Ergenis top 10: Smartphonegebruikers zitten bumperklevers op de hielen

Sjoerd van der Linden Sjoerd van der Linden
• Laatste update:

Dat meldt verzekeraar Allsecur, die een online onderzoek naar ergernissen in het verkeer liet uitvoeren onder 1.026 autorijders.

In het vorige onderzoek, van 2015, kwam smartphonegebruik tijdens het rijden voor het eerst in de toptien ergernissen, met 13 procent. Toen waren het voornamelijk vrouwen en ouderen die zich aan dit fenomeen stoorden. In het huidige onderzoek werd de vraag gesteld of respondenten zich zelf wel eens bezondigden aan smartphonegebruik achter het stuur. Drie op de tien antwoordden het bij tijd en wijle te doen, terwijl nog eens 36 procent zijn of haar toevlucht zegt te nemen tot veiliger geachte methoden zoals handsfree of met behulp van een houder. Deze zomer oordeelde een kantonrechter in Leeuwarden echter dat het bedienen van een smartphone in een houder gelijk staat aan het in de hand houden van het apparaat. Dat laatste wordt bestraft met een boete van 239 euro.

Allsecur vond verder dat er een correlatie is tussen smartphonegebruik en het aantal gereden kilometers per jaar: onder de 10 duizend zegt 52 procent de smartphone ter hand te nemen, van 10 tot 20 duizend doet 71 procent dat, en onder de echte routiniers met 20 duizend en meer op de klok zegt 87 procent het apparaat ter hand te nemen.

Overigens is smartphonegebruik niet de grootste ergernis in het verkeer: het zijn de bumperklevers die met de eer gaan strijken (61%). Een derde plaats is weggelegd voor degenen die beschonken achter het stuur stappen (46%) en vierde staan de linksrijders.

De volledige toptien ziet er zo uit:

1. Bumperklevers 61%
2. Smartphonegebruikers 49% 
3. Beschonken bestuurders 46%
4. Linksrijders 32% 
5. Snelheidsduivels 30% 
6. Langzaamrijders 25%
7. Afval-uit-het-raam-gooiers 21%
8. Files 12%
9. Extreme snelheidsbeperkingen 11% 
10. Omleidingen 5%