Auto en fiscus

Laatste update:

Stimulering EV kost overheid 700 miljoen euro

Een overgroot deel van de subsidies gaat naar de duurdere modellen zoals de Model S en de i-Pace. (Foto: JLR)

CDA-parlementariër Pieter Omtzigt vindt dat er sprake is van oversubsidiëring van elektrische auto’s, volgens staatssecretaris van Financiën Menno Snel is de inkomstenderving een investering in emissievrije mobiliteit.

Van de 700 miljoen euro belastingkorting die in totaal op in 2018 ingezette elektrische auto’s wordt verleend, gaat het merendeel naar auto’s van meer dan 50 duizend euro. Dat blijkt uit het antwoord van staatssecretaris van Financiën Menno Snel op vragen van Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt van het CDA. In totaal werden er in 2018 25.068 elektrische personenauto’s verkocht die onder het bijtellingsregime van 4 procent vielen. Ongeveer de helft daarvan waren een Tesla S, Tesla X en Jaguar I-Pace, die door hun relatief hoge cataloguswaarde van 80 duizend euro en hoger zorgen voor een hogere inkomstenderving voor de staat: het budgettaire beslag aan mrb-, bpm-, mia- en bijtelling van de auto’s die vorig jaar zijn ingezet, is 700 miljoen euro in de periode 2018-2022. Dit komt uiteindelijk neer op 1.700 euro per ton CO2-reductie.

De Tesla-taks, waarbij vanaf een cataloguswaarde van 50 duizend ook voor een EV het reguliere bijtellingtarief van 22 procent telt, maakt een einde aan deze excessen. Volgens Snel ligt het belastingvoordeel voor bijvoorbeeld een Hyundai Kona Electric van 45.000 euro uiteindelijk op ongeveer 24.000 euro over de leaseperiode. Bij een Tesla model S die in 2018 is ingezet, is dit ruim 73 duizend euro..Lees ook I-pace en Model S trekken mia-pot leeg.

Omtzigt laat in zijn vragen doorschemeren dat hij de elektrische auto’s overgesubsidieerd vindt en vraagt aan de staatssecretaris of deze bereid is deze subsidies in 2019 en 2020 in te perken. Hij verwijst naar het debacle met de phev’s als de Outlander, waarvan het succes in 2015 en 2016 zorgden voor een inkomstenderving van respectievelijk 829 en 741 miljoen euro in plaats van de geraamde 215 miljoen. Omtzigt vraagt zich af of het Kabinet hiervan heeft geleerd. Snel reageert dat het kabinet momenteel in afwachting is van de doorrekening van de voorstellen voor na 2020 en dat de huidige stimulering een investering is in emissievrije mobiliteit.

De belastingderving is vele malen hoger dan het Kabinet had begroot, mede doordat er veel meer EV’s zijn geregistreerd dan verwacht.

Stimulering EV kost overheid 700 miljoen euro | Fleet&Mobility

Stimulering EV kost overheid 700 miljoen euro

Luberto van Buiten Luberto van Buiten
• Laatste update:
Een overgroot deel van de subsidies gaat naar de duurdere modellen zoals de Model S en de i-Pace. (Foto: JLR)

Van de 700 miljoen euro belastingkorting die in totaal op in 2018 ingezette elektrische auto’s wordt verleend, gaat het merendeel naar auto’s van meer dan 50 duizend euro. Dat blijkt uit het antwoord van staatssecretaris van Financiën Menno Snel op vragen van Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt van het CDA. In totaal werden er in 2018 25.068 elektrische personenauto’s verkocht die onder het bijtellingsregime van 4 procent vielen. Ongeveer de helft daarvan waren een Tesla S, Tesla X en Jaguar I-Pace, die door hun relatief hoge cataloguswaarde van 80 duizend euro en hoger zorgen voor een hogere inkomstenderving voor de staat: het budgettaire beslag aan mrb-, bpm-, mia- en bijtelling van de auto’s die vorig jaar zijn ingezet, is 700 miljoen euro in de periode 2018-2022. Dit komt uiteindelijk neer op 1.700 euro per ton CO2-reductie.

De Tesla-taks, waarbij vanaf een cataloguswaarde van 50 duizend ook voor een EV het reguliere bijtellingtarief van 22 procent telt, maakt een einde aan deze excessen. Volgens Snel ligt het belastingvoordeel voor bijvoorbeeld een Hyundai Kona Electric van 45.000 euro uiteindelijk op ongeveer 24.000 euro over de leaseperiode. Bij een Tesla model S die in 2018 is ingezet, is dit ruim 73 duizend euro..Lees ook I-pace en Model S trekken mia-pot leeg.

Omtzigt laat in zijn vragen doorschemeren dat hij de elektrische auto’s overgesubsidieerd vindt en vraagt aan de staatssecretaris of deze bereid is deze subsidies in 2019 en 2020 in te perken. Hij verwijst naar het debacle met de phev’s als de Outlander, waarvan het succes in 2015 en 2016 zorgden voor een inkomstenderving van respectievelijk 829 en 741 miljoen euro in plaats van de geraamde 215 miljoen. Omtzigt vraagt zich af of het Kabinet hiervan heeft geleerd. Snel reageert dat het kabinet momenteel in afwachting is van de doorrekening van de voorstellen voor na 2020 en dat de huidige stimulering een investering is in emissievrije mobiliteit.

De belastingderving is vele malen hoger dan het Kabinet had begroot, mede doordat er veel meer EV’s zijn geregistreerd dan verwacht.