Overig

Laatste update:

Rijstijl-hulp krijgt 10.000 euro van ANWB

Rijstijl-hulp Safe Driving Insights (SDI) heeft de ANWB Mobiliteitsprijs gewonnen. Deze prijs voor de meest duurzame start-up in de mobiliteitsbranche heeft een injectie van 10.000 euro gewonnen. Dat werd bekend gemaakt tijdens de New Venture start-up prijsuitreiking bij ANB Amro in Amsterdam.

Begin september start SDI met een pilot van drie maanden. Guido Sluijsmans van SDI vertelt dat daarna het effect wordt gemeten. “En dan gaan we de prijs bepalen.”

SDI richt zich vooralsnog vooral op beroepschauffeurs, maar ook zakelijk rijders, en maakt het rijgedrag inzichtelijk. Daarvoor wordt technologie van TNO gebruikt. Twee sensoren houden de gegevens uit de can-bus in de gaten met betrekking tot snelheid en stuurhoek. Daarnaast houdt een slimme camera – die naar buiten kijkt – de afstand tot andere auto’s op de weg in de gaten in verhouding tot de snelheid. De bronnen worden gecombineerd in het advies richting de berijder.

De feedback wordt achteraf aan de berijder gegeven per e-mail. Volgens Sluijsmans staat in die feedback onder andere hoe vaak iemand afgeleid is tijdens het rijden en in wat voor situaties dat gebeurt. “We geven bewust achteraf feedback, zodat de feedback niet voor afleiding zorgt.” Ook de Swov heeft al medewerking belooft. “In Amerika heeft een vergelijkbaar product geleidt tot een ongelukreductie van 50 procent”, stelt Sluijsmans.

SDI won de verkiezing omdat het volgens de jury een bijdrage levert aan de veiligheid, het lost een probleem op en het helpt mensen zich anders te gedragen. Guido Sluijsmans nam de prijs in ontvangst uit handen van Hans Hubers, directeur strategie & innovatie bij de ANWB, een van de sponsors.

Snappcar
Andere finalisten waren Plug & Ride, een EV-oplaadoplossing, en Teller Track Systems, een mobiele verkeersgeleider om mensen die langs de weg beter te beschermen tegen langsrazend verkeer.

Vorig jaar won de internationale online routeplanner Plainandtrain.com de prijs.

De dagvoorzitter was Victor van Tol, een van de oprichters en directeuren van autodeelplatform Snappcar. Zij wonnen zelf in 2011 de New Venture Award.

Eerder dit jaar won de app Mobypark, een parkeerplaatsdeelapp de Automotive Innovation Award 2015.

Deel dit item

Dit artikel is geschreven door

Redactie
Rijstijl-hulp krijgt 10.000 euro van ANWB | Fleet&Mobility

Rijstijl-hulp krijgt 10.000 euro van ANWB

Redactie Redactie
• Laatste update:

Begin september start SDI met een pilot van drie maanden. Guido Sluijsmans van SDI vertelt dat daarna het effect wordt gemeten. “En dan gaan we de prijs bepalen.”

SDI richt zich vooralsnog vooral op beroepschauffeurs, maar ook zakelijk rijders, en maakt het rijgedrag inzichtelijk. Daarvoor wordt technologie van TNO gebruikt. Twee sensoren houden de gegevens uit de can-bus in de gaten met betrekking tot snelheid en stuurhoek. Daarnaast houdt een slimme camera – die naar buiten kijkt – de afstand tot andere auto’s op de weg in de gaten in verhouding tot de snelheid. De bronnen worden gecombineerd in het advies richting de berijder.

De feedback wordt achteraf aan de berijder gegeven per e-mail. Volgens Sluijsmans staat in die feedback onder andere hoe vaak iemand afgeleid is tijdens het rijden en in wat voor situaties dat gebeurt. “We geven bewust achteraf feedback, zodat de feedback niet voor afleiding zorgt.” Ook de Swov heeft al medewerking belooft. “In Amerika heeft een vergelijkbaar product geleidt tot een ongelukreductie van 50 procent”, stelt Sluijsmans.

SDI won de verkiezing omdat het volgens de jury een bijdrage levert aan de veiligheid, het lost een probleem op en het helpt mensen zich anders te gedragen. Guido Sluijsmans nam de prijs in ontvangst uit handen van Hans Hubers, directeur strategie & innovatie bij de ANWB, een van de sponsors.

Snappcar
Andere finalisten waren Plug & Ride, een EV-oplaadoplossing, en Teller Track Systems, een mobiele verkeersgeleider om mensen die langs de weg beter te beschermen tegen langsrazend verkeer.

Vorig jaar won de internationale online routeplanner Plainandtrain.com de prijs.

De dagvoorzitter was Victor van Tol, een van de oprichters en directeuren van autodeelplatform Snappcar. Zij wonnen zelf in 2011 de New Venture Award.

Eerder dit jaar won de app Mobypark, een parkeerplaatsdeelapp de Automotive Innovation Award 2015.