Personeel en mobiliteit

Laatste update:

‘Explosieve groei elektrische auto’s in de Randstad’

In de Randstad is de komende twee jaren een verdubbeling van het aantal volledig elektrische auto’s te verwachten, stellen onderzoekers. De hoofdrol is daarbij weggelegd voor de Tesla Model 3, die kan rekenen op een marktaandeel van rond de 45 procent.

Dit meldt netbeheerder Stedin. Samen de Rotterdam School of Management, de Erasmus University en kennis- en innovatiecentrum ElaadNL deed Stedin onderzoek naar de inzet van EV’s in de Randstad.

Vooral de betere betaalbaarheid maakt elektrische auto’s populair, stellen de onderzoekers. Eerder onderzoek van Stedin en RSM toonde aan dat een hoog inkomen de belangrijkste voorwaarde was om een volledig elektrische auto aan te schaffen. Nu ook populaire automerken steeds betaalbaarder auto’s op de markt brengen, is een hoog inkomen minder belangrijk en wordt een sterke groei verwacht.

Amsterdam is koploper

Uit het onderzoek blijkt dat in Den Haag, Rotterdam en Dordrecht binnen twee jaar minimaal een verdubbeling is te verwachten van het totaal aantal volledige elektrische auto’s. In de steden Utrecht en Amersfoort gaat de groei van volledig elektrische auto’s iets minder hard. Voor Amsterdam wordt echter verwacht dat het aantal elektrische auto’s in twee jaar zal verviervoudigen.

Er blijkt heel veel markt te zijn voor de Tesla Model 3. Vooral leaserijders met een lagere leeftijd en een gemiddeld inkomen kiezen dat model.

Markt in ontwikkeling

De markt voor elektrisch vervoer is enorm in ontwikkeling. Vorig jaar werden al 28 procent mer EV’s verkocht dan in 2015. Autofabrikanten zitten niet stil. Zo kondigde Volvo aan vanaf 2019 alleen nog maar modellen te verkopen met een elektrische (hulp)motor. Ook overheden spreken hun ambities uit om het autovervoer te verduurzamen. Engeland en Frankrijk hebben uitgesproken in 2040 te willen stoppen met de verkoop van diesel- en benzineauto’s. De Nederlandse rijksoverheid wil dat er in 2025 een miljoen elektrische auto’s in Nederland rondrijden, zo meldt Stedin.

Deel dit item

Dit artikel is geschreven door

Maarten
‘Explosieve groei elektrische auto’s in de Randstad’ | Fleet&Mobility

‘Explosieve groei elektrische auto’s in de Randstad’

Maarten Maarten
• Laatste update:

Dit meldt netbeheerder Stedin. Samen de Rotterdam School of Management, de Erasmus University en kennis- en innovatiecentrum ElaadNL deed Stedin onderzoek naar de inzet van EV’s in de Randstad.

Vooral de betere betaalbaarheid maakt elektrische auto’s populair, stellen de onderzoekers. Eerder onderzoek van Stedin en RSM toonde aan dat een hoog inkomen de belangrijkste voorwaarde was om een volledig elektrische auto aan te schaffen. Nu ook populaire automerken steeds betaalbaarder auto’s op de markt brengen, is een hoog inkomen minder belangrijk en wordt een sterke groei verwacht.

Amsterdam is koploper

Uit het onderzoek blijkt dat in Den Haag, Rotterdam en Dordrecht binnen twee jaar minimaal een verdubbeling is te verwachten van het totaal aantal volledige elektrische auto’s. In de steden Utrecht en Amersfoort gaat de groei van volledig elektrische auto’s iets minder hard. Voor Amsterdam wordt echter verwacht dat het aantal elektrische auto’s in twee jaar zal verviervoudigen.

Er blijkt heel veel markt te zijn voor de Tesla Model 3. Vooral leaserijders met een lagere leeftijd en een gemiddeld inkomen kiezen dat model.

Markt in ontwikkeling

De markt voor elektrisch vervoer is enorm in ontwikkeling. Vorig jaar werden al 28 procent mer EV’s verkocht dan in 2015. Autofabrikanten zitten niet stil. Zo kondigde Volvo aan vanaf 2019 alleen nog maar modellen te verkopen met een elektrische (hulp)motor. Ook overheden spreken hun ambities uit om het autovervoer te verduurzamen. Engeland en Frankrijk hebben uitgesproken in 2040 te willen stoppen met de verkoop van diesel- en benzineauto’s. De Nederlandse rijksoverheid wil dat er in 2025 een miljoen elektrische auto’s in Nederland rondrijden, zo meldt Stedin.