Leaseprijzen vergelijken, hoe doe je dat?
Autokeuze
Controleer of er sprake is van hetzelfde model,type en uitvoering.
Bij bedrijfsauto’s: controleer het laadvermogen.
Is de catalogusprijs inclusief BTW dezelfde?
Check de geselecteerde fabrieksopties, accessoires.
Bij bedrijfsauto’s: extra controle van kosten bedrijfswageninrichting.
Dealerkeuze
Is er in de offerte uitgegaan dat u zelf de leverende dealer bepaald of laat u deze keuze over aan de leasemaatschappij? Wanneer het laatste het geval is noemen we dit centrale inkoop en/of dealerkeuze leasemaatschappij. Een offerte op basis van centrale levering is veelal voordeliger.
Looptijd / kilometrage
Check of deze gelijk zijn, dit is een must. Laat u niet verleiden door de leasemaatschappij om de looptijd met 2 tot 3 maanden te verlengen, dit schept direct onduidelijkheden in de vergelijking.
Offerte volgens autoregeling
In eerste instantie worden offertes vaak opgevraagd op basis van de norm zoals opgenomen in de autoregeling bijvoorbeeld looptijd 42 maanden / 35.000 km per jaar. Hieruit vloeit de eigen bijdrage van de berijder.
Offerte op basis van werkelijke looptijd en kilometrage
Dit is een van de belangrijkste momenten in het traject offertevergelijking, hier worden namelijk de daadwerkelijke leasekosten vastgesteld. Check goed hoeveel kilometers de desbetreffende berijder jaarlijks rijdt. Schat in of dit jaarkilometrage moet worden aangepast bijvoorbeeld omdat berijder is verhuisd of een ander werkgebied heeft gekregen.
De optimale looptijd in combinatie met het kilometrage kan per automerk, brandstofkeus en per leasemaatschappij behoorlijk verschillen. Zorg er wel voor dat u bij de definitieve keuze dezelfde looptijd en kilometrage hanteert.
Meer en minder kilometers
De kosten van meer of minder kilometers zijn in de meeste gevallen verschillend dit is rekentechnisch ook geheel juist echter binnen de leasebranche wordt ook vaak de uitspraak ‘meer en minder zijn gelijk’ gebruikt. Belangrijk in het vergelijk is dat de hoogte van de eurocenten per kilometer reëel zijn en het verschil in kosten tussen meer en minder niet te groot is. De kosten van meer en minder kilometers worden in de regel per kalenderjaar met u als fleetowner verrekend.
Assurantie en aanvullende verzekeringen
Een component in het leasetarief wat vaak onderbelicht blijft en moeilijk te vergelijken is.
Wat is het eigen risico bij schade, glasschade en diefstal?
Hanteert men een hoger eigen risico bij bedrijfsauto’s? Kan de premie tussentijds worden aangepast? Is er een Personen Ongevallen Inzittendenverzekering en/of Schadeverzekering Inzittenden in de offerte opgenomen?
U merkt het al heel veel vragen en kansen op onduidelijkheid.
De enige oplossing is de aanbieders te vragen naar de voorwaarden zoals opgenomen in de offertes.
Vervangend vervoer
Verzekerd zijn van vervangend vervoer in geval van schade, pech en reparatie is een prettig gevoel. In de meeste offertes zijn de kosten hiervan opgenomen echter vaak pas na 24uur.
Vervangend vervoer wordt in veel gevallen aangeboden op basis van een autoklasse lager dan de daadwerkelijke leaseauto. Controleer of het verschil in autoklasse niet te groot is.
Winterbanden
Steeds meer fleetowners kiezen ervoor hun voertuigen uit te rusten met winterbanden.
Controleer of de optie winterbanden duidelijk op de offertes staan en of de kosten van het tweemaal per jaar wisselen van zomerbanden naar winterbanden en visa versa zijn opgenomen.
Brandstof
Controleer of het opgenomen brandstofvoorschot in de offertes reëel zijn en niet te laag worden ingeschat dit om de totale leaseprijs positief te beïnvloeden.
De kosten van brandstof worden immers altijd op basis van werkelijke kosten aan u als fleetowner doorbelast, u heeft dus geen baad bij een te laag brandstofvoorschot.
Voor een internationale brandstofpas vragen de aanbieders in de meeste gevallen per maand een hogere vergoeding ook wel pasfee genoemd.
Kleine lettertjes groot maken
Offertes refereren altijd naar de Algemene Voorwaarden ook wel mantelovereenkomst of hoofdovereenkomst genoemd. Hierin worden alle afspraken, plichten maar ook rechten met elkaar overeengekomen. Lees deze ‘kleine lettertjes’ goed en vraag de aanbieders duidelijkheid te bieden wanneer u vragen en/of opmerkingen heeft en voeg waar nodig via een separate bijlage (appendix) uw eigen eisen of voorwaarden toe.
Kortom maak de “kleine lettertjes” groot en begrijpelijk.