Auto en fiscus

Laatste update:

Provincies tekenen voor uitstootvrij busvervoer

Vanaf 2025 zijn alle nieuwe bussen in het openbaar vervoer vrij van schadelijke uitlaatgassen. Hierover tekende staatssecretaris Sharon Dijksma van Infrastructuur en Milieu vandaag een overeenkomst met alle vervoerspartijen. Zij spreken daarin af dat er snel meer bussen op elektriciteit en waterstof komen in het OV.

Busmaatschappijen uit de provincies Noord-Brabant en Limburg gaan als eerste over en rijden binnen een paar jaar al volledig elektrisch. De landelijke afspraken met alle regio’s zijn vastgelegd tijdens de Amsterdamse transport- en milieutop waar staatssecretaris Dijksma de Europese milieuministers ontving.

Het Interprovinciaal Overleg (IPO) en de metropoolregio’s hebben met hun ondertekening vastgelegd dat zij bij het uitschrijven van busvervoerconcessies zullen eisen dat alle bussen uitstootvrij zijn. Een andere eis wordt dat de energie die de bussen voedt uiterlijk 2025 volledig duurzaam wordt opgewekt door zonnepanelen of windmolens uit de regio. Afgelopen jaren hebben meerdere regio’s ook proefgedraaid met waterstofbussen. 

Voordeel van het vergroenen van de busmarkt is ook dat door de marktwerking ruimte komt voor innovatie in nieuwe en goedkopere technieken. De Nederlandse bedrijven VDL en Ebusco zijn al een belangrijke producent voor elektrische bussen en verkopen deze in zowel binnen- als buitenland. Het Chinese bedrijf BYD die ook elektrische vervoersmiddelen maakt, heeft sinds kort ook een vestiging in Nederland. Dit bedrijf leverde onder meer voor Schiphol 35 elektrische bussen die passagiers van en naar de terminal vervoeren.

Deel dit item

Dit artikel is geschreven door

Redactie
Provincies tekenen voor uitstootvrij busvervoer | Fleet&Mobility

Provincies tekenen voor uitstootvrij busvervoer

Redactie Redactie
• Laatste update:

Busmaatschappijen uit de provincies Noord-Brabant en Limburg gaan als eerste over en rijden binnen een paar jaar al volledig elektrisch. De landelijke afspraken met alle regio’s zijn vastgelegd tijdens de Amsterdamse transport- en milieutop waar staatssecretaris Dijksma de Europese milieuministers ontving.

Het Interprovinciaal Overleg (IPO) en de metropoolregio’s hebben met hun ondertekening vastgelegd dat zij bij het uitschrijven van busvervoerconcessies zullen eisen dat alle bussen uitstootvrij zijn. Een andere eis wordt dat de energie die de bussen voedt uiterlijk 2025 volledig duurzaam wordt opgewekt door zonnepanelen of windmolens uit de regio. Afgelopen jaren hebben meerdere regio’s ook proefgedraaid met waterstofbussen. 

Voordeel van het vergroenen van de busmarkt is ook dat door de marktwerking ruimte komt voor innovatie in nieuwe en goedkopere technieken. De Nederlandse bedrijven VDL en Ebusco zijn al een belangrijke producent voor elektrische bussen en verkopen deze in zowel binnen- als buitenland. Het Chinese bedrijf BYD die ook elektrische vervoersmiddelen maakt, heeft sinds kort ook een vestiging in Nederland. Dit bedrijf leverde onder meer voor Schiphol 35 elektrische bussen die passagiers van en naar de terminal vervoeren.