Autoregeling

Laatste update:

Prinsjesdag 2021: Kabinet snoeit in subsidie elektrische leaseauto

Het kabinet snoeit in subsidie E-leaseauto's. (Foto: Shutterstock)

Het ‘bijtellingsvoordeel-plafond’ voor elektrische leaseauto’s wordt verlaagd van 40 duizend naar 35 duizend euro. Anderzijds wordt er 600 miljoen euro extra vrijgemaakt voor het subsidiëren van de particuliere aanschaf van een nieuwe of gebruikte elektrische (bestel)auto. Dat blijkt uit het Belastingplan 2022, dat op Prinsjesdag is gepresenteerd.

De verkoop van emissievrije auto’s (zoals elektrische auto’s en waterstofauto’s) wordt ook volgend jaar gestimuleerd. Wel wordt er gesnoeid in de subsidie voor elektrische leaseauto’s: de zogenoemde ‘cap’ in de bijtelling, de maximumwaarde van de auto waarvoor de bijtellingskorting geldt, wordt eerder verlaagd dan in het Klimaatakkoord is afgesproken. De bijtelling op een elektrische auto wordt wel opgeschroefd volgens het eerdere plan, naar 16 procent. Anderzijds wordt er 600 miljoen euro extra vrijgemaakt voor het subsidiëren van de particuliere aanschaf van een nieuwe of gebruikte elektrische (bestel)auto.

Verlaagd plafond

Concreet betekent dit dat de vanaf 1 januari 2022 geldende korting van 6 procent op de bijtelling wordt toegepast tot een cataloguswaarde van 35 duizend euro en vanaf 2023 tot 30 duizend euro. Voor het resterende bedrag boven de cap geldt het normale bijtellingspercentage van 22 procent. In het klimaatakkoord zou het plafond tot 2025 nog 40 duizend euro bedragen. De overheid verwacht op deze manier wel de goedkopere emissievrije auto’s aantrekkelijk te houden voor de zakelijke markt, zodat er voldoende aanwas is voor de particulieren op de tweedehandsmarkt. Om de aanschaf van EV’s door particulieren te stimuleren, is er 600 miljoen euro extra subsidie uitgetrokken voor elektrische auto’s.

Verder gaat de bpm op diesel- en benzineauto’s omhoog. Enerzijds worden de CO2-grenzen verlaagd, anderzijds gaat de bpm per tabel omhoog. Zo is de kolom tot 111 g/km nu 109 g/km, waarbij de variabele bpm (het vermenigvuldigingsgetal) is verhoogd van 60 naar 62 euro. De hoogste uitstootkolom start nu op 168 g/km in plaats van 172, en het vaste bpm-bedrag is 448.

Kost meer

“De verkoop van deze auto’s gaat beter dan verwacht en dat is goed voor het klimaat”, zo meldt het ministerie van Financiën in de voorgenomen Belastingplannen. “Tegelijkertijd kost dit de overheid meer geld dan bij het Klimaatakkoord was afgesproken. Volgens deze afspraken zou het stimuleringsbeleid hierdoor eigenlijk vanaf 2022 worden versoberd. De klimaatopgave is nog groot. Daarom blijft het kabinet ook in 2022 de verkoop stimuleren. Dit betekent dat de korting op de bijtelling tot en met 2025 behouden blijft.”

In totaal trekt het kabinet 6,8 miljard euro extra uit aan klimaatmaatregelen. Dat geld gaat onder andere naar subsidie om consumenten te helpen bij verduurzaming, energie-infrastructuur en de uitvoering van het Klimaatakkoord.

Prinsjesdag 2021: Kabinet snoeit in subsidie elektrische leaseauto | Fleet&Mobility

Prinsjesdag 2021: Kabinet snoeit in subsidie elektrische leaseauto

Ivonne Vermeulen Ivonne Vermeulen
• Laatste update:
Het kabinet snoeit in subsidie E-leaseauto's. (Foto: Shutterstock)

De verkoop van emissievrije auto’s (zoals elektrische auto’s en waterstofauto’s) wordt ook volgend jaar gestimuleerd. Wel wordt er gesnoeid in de subsidie voor elektrische leaseauto’s: de zogenoemde ‘cap’ in de bijtelling, de maximumwaarde van de auto waarvoor de bijtellingskorting geldt, wordt eerder verlaagd dan in het Klimaatakkoord is afgesproken. De bijtelling op een elektrische auto wordt wel opgeschroefd volgens het eerdere plan, naar 16 procent. Anderzijds wordt er 600 miljoen euro extra vrijgemaakt voor het subsidiëren van de particuliere aanschaf van een nieuwe of gebruikte elektrische (bestel)auto.

Verlaagd plafond

Concreet betekent dit dat de vanaf 1 januari 2022 geldende korting van 6 procent op de bijtelling wordt toegepast tot een cataloguswaarde van 35 duizend euro en vanaf 2023 tot 30 duizend euro. Voor het resterende bedrag boven de cap geldt het normale bijtellingspercentage van 22 procent. In het klimaatakkoord zou het plafond tot 2025 nog 40 duizend euro bedragen. De overheid verwacht op deze manier wel de goedkopere emissievrije auto’s aantrekkelijk te houden voor de zakelijke markt, zodat er voldoende aanwas is voor de particulieren op de tweedehandsmarkt. Om de aanschaf van EV’s door particulieren te stimuleren, is er 600 miljoen euro extra subsidie uitgetrokken voor elektrische auto’s.

Verder gaat de bpm op diesel- en benzineauto’s omhoog. Enerzijds worden de CO2-grenzen verlaagd, anderzijds gaat de bpm per tabel omhoog. Zo is de kolom tot 111 g/km nu 109 g/km, waarbij de variabele bpm (het vermenigvuldigingsgetal) is verhoogd van 60 naar 62 euro. De hoogste uitstootkolom start nu op 168 g/km in plaats van 172, en het vaste bpm-bedrag is 448.

Kost meer

“De verkoop van deze auto’s gaat beter dan verwacht en dat is goed voor het klimaat”, zo meldt het ministerie van Financiën in de voorgenomen Belastingplannen. “Tegelijkertijd kost dit de overheid meer geld dan bij het Klimaatakkoord was afgesproken. Volgens deze afspraken zou het stimuleringsbeleid hierdoor eigenlijk vanaf 2022 worden versoberd. De klimaatopgave is nog groot. Daarom blijft het kabinet ook in 2022 de verkoop stimuleren. Dit betekent dat de korting op de bijtelling tot en met 2025 behouden blijft.”

In totaal trekt het kabinet 6,8 miljard euro extra uit aan klimaatmaatregelen. Dat geld gaat onder andere naar subsidie om consumenten te helpen bij verduurzaming, energie-infrastructuur en de uitvoering van het Klimaatakkoord.