Leasing en verhuur

Laatste update:

Branche niet gelukkig met IFRS-voorstel

Er is een aangepast concept voor de International Financial Reporting Standard (IFRS) gepubliceerd. Het is tot september dit jaar mogelijk te reageren op de nieuwe accountancy standaard voor leasing.

De nieuwe regels gelden alleen voor bedrijven die volgens de IFRS-regels boekhouden. De overgrote meerderheid van de bedrijven in Nederland werkt echter volgens de Nederlandse accountancyregels (RJ292) en heeft hier dus niet mee te maken.

Voor leasemaatshappijen en klanten van leasemaatschappijen die wel volgens IFRS werken, hebben de nieuwe regels grote gevolgen. Bedrijven moeten namelijk hun operationele lease- en huurverplichtingen op de balans gaan zetten, wat een negatieve invloed heeft op het werkkapitaal.

In een eerste reactie zegt de Vereniging Nederlandse Autoleasemaatschappijen (VNA) dat het beter zou zijn als de Europese standaard IAS17 wordt aangepast in plaats van een heel nieuw IFRS-regime te implementeren. De voorstellen leverden volgens de VNA tot op heden nog geen werkbare opties op. De branchevereniging verdiept zich verder in het voorstel en zal tzt een reactie indienen.

De Europese branchevereniging Leaseurope zegt ook vraagtekens te stellen bij de uitvoerbaarheid en de principiële juistheid van het nieuwe IFRS-concept.

De nieuwe accountancy standaard treedt op zijn vroegst per 1 januari 2017 in werking.

Deel dit item

Dit artikel is geschreven door

Redactie
Branche niet gelukkig met IFRS-voorstel | Fleet&Mobility

Branche niet gelukkig met IFRS-voorstel

Redactie Redactie
• Laatste update:

De nieuwe regels gelden alleen voor bedrijven die volgens de IFRS-regels boekhouden. De overgrote meerderheid van de bedrijven in Nederland werkt echter volgens de Nederlandse accountancyregels (RJ292) en heeft hier dus niet mee te maken.

Voor leasemaatshappijen en klanten van leasemaatschappijen die wel volgens IFRS werken, hebben de nieuwe regels grote gevolgen. Bedrijven moeten namelijk hun operationele lease- en huurverplichtingen op de balans gaan zetten, wat een negatieve invloed heeft op het werkkapitaal.

In een eerste reactie zegt de Vereniging Nederlandse Autoleasemaatschappijen (VNA) dat het beter zou zijn als de Europese standaard IAS17 wordt aangepast in plaats van een heel nieuw IFRS-regime te implementeren. De voorstellen leverden volgens de VNA tot op heden nog geen werkbare opties op. De branchevereniging verdiept zich verder in het voorstel en zal tzt een reactie indienen.

De Europese branchevereniging Leaseurope zegt ook vraagtekens te stellen bij de uitvoerbaarheid en de principiële juistheid van het nieuwe IFRS-concept.

De nieuwe accountancy standaard treedt op zijn vroegst per 1 januari 2017 in werking.