Leasing en verhuur

Rijkswaterstaat schendt privacy Arval-klanten

Rijkswaterstaat heeft in een verkeersonderzoek persoonlijke informatie gedeeld van duizenden automobilisten met leasemaatschappij Arval. SP en D66 eisen nu opheldering over deze privacyschending en roepen ministers Ivo Opstelten en Melanie Schultz ter verantwoording. Dat meldt RTL Nieuws.

Volgens juristen die RTL heeft gesproken is er op grote schaal de wet op de privacy overtreden. Het ging om een onderzoek om de files te bestrijden. In september zijn de kentekens van 750 duizend automobilisten vastgelegd. Daarvan werden er 160 duizend uitgenodigd voor een enquête. Daaronder zijn 7.500 automobilisten die een auto leasen bij Arval. Rijkswaterstaat heeft Arval gevraagd een uitnodigingsbrief aan de leaserijder door te sturen. In de brief stonden ook de locatie en het tijdstip waarop de automobilist is vastgelegd. Deze informatie is nu dus ook bij de leasemaatschappij bekend.

Gegevens vernietigd
Rijkswaterstaat erkent dat gegevens over locatie en tijdstip van 7.500 leaserijders niet bij een leasemaatschappij terecht hadden mogen komen. “We betreuren dit en onderzoeken hoe het heeft kunnen gebeuren en nemen maatregelen om dit in de toekomst te voorkomen”, aldus een woordvoerder tegen RTL.

Volgens Arval zijn de gegevens niet met anderen gedeeld en inmiddels vernietigd. De leasemaatschappij zegt Rijkswaterstaat om de gegevens te hebben gevraagd om het de klanten makkelijker te maken de enquête in te vullen.

Deel dit item

Dit artikel is geschreven door

Redactie
Rijkswaterstaat schendt privacy Arval-klanten | Fleet&Mobility

Rijkswaterstaat schendt privacy Arval-klanten

Redactie Redactie

Volgens juristen die RTL heeft gesproken is er op grote schaal de wet op de privacy overtreden. Het ging om een onderzoek om de files te bestrijden. In september zijn de kentekens van 750 duizend automobilisten vastgelegd. Daarvan werden er 160 duizend uitgenodigd voor een enquête. Daaronder zijn 7.500 automobilisten die een auto leasen bij Arval. Rijkswaterstaat heeft Arval gevraagd een uitnodigingsbrief aan de leaserijder door te sturen. In de brief stonden ook de locatie en het tijdstip waarop de automobilist is vastgelegd. Deze informatie is nu dus ook bij de leasemaatschappij bekend.

Gegevens vernietigd
Rijkswaterstaat erkent dat gegevens over locatie en tijdstip van 7.500 leaserijders niet bij een leasemaatschappij terecht hadden mogen komen. “We betreuren dit en onderzoeken hoe het heeft kunnen gebeuren en nemen maatregelen om dit in de toekomst te voorkomen”, aldus een woordvoerder tegen RTL.

Volgens Arval zijn de gegevens niet met anderen gedeeld en inmiddels vernietigd. De leasemaatschappij zegt Rijkswaterstaat om de gegevens te hebben gevraagd om het de klanten makkelijker te maken de enquête in te vullen.