Leasing en verhuur

Laatste update:

Zowel verkoop als vraagprijzen occasions in 2021 op recordniveau

Foto: Shutterstock

Autobedrijven hebben in 2021 in totaal bijna 1,39 miljoen occasions verkocht aan particulieren, een stijging van 2,8 procent. In december kwam de verkoop uit op 107 duizend (+2,2%). Dat blijkt uit cijfers van dataleverancier VWE. Nooit eerder werden er zoveel occasions b2c-verkocht.

De productieproblemen bij autofabrikanten hebben een enorme impact op de occasionmarkt. Zowel de verkoop als de prijzen liggen dit jaar op recordniveau. De twee lockdowns hadden geen invloed op de verkoop. Een oververhitte markt brengt ook risico’s met zich mee. “De occasionmarkt begint op de huizenmarkt te lijken.”

De verkoop tussen consumenten onderling nam dit jaar verder af. In totaal verkochten consumenten onderling 606 duizend auto’s, een daling van 2,9 procent.  

Vraagprijzen

Ook de occasionvraagprijzen staan op het hoogste niveau ooit. De Autodata Occasion Index staat op 108,1 en dat is ruim 9 procentpunt hoger dan januari vorig jaar. Hoe ouder de occasion, hoe meer de vraagprijzen zijn gestegen.

Voor auto’s van tussen de 8 en 12 jaar steeg de AOX in een jaar tijd van 123,7 naar 139,2. Bij auto’s van 0 tot 4 jaar ging de index van 92,5 naar 101,1.

Grote leasemaatschappijen stelden bij de presentatie van hun derde kwartaalcijfers al enorm te profiteren van de hogere occasionprijzen. 

Zowel verkoop als vraagprijzen occasions in 2021 op recordniveau | Fleet&Mobility

Zowel verkoop als vraagprijzen occasions in 2021 op recordniveau

Bart Kuijpers Bart Kuijpers
• Laatste update:
Foto: Shutterstock

De productieproblemen bij autofabrikanten hebben een enorme impact op de occasionmarkt. Zowel de verkoop als de prijzen liggen dit jaar op recordniveau. De twee lockdowns hadden geen invloed op de verkoop. Een oververhitte markt brengt ook risico’s met zich mee. “De occasionmarkt begint op de huizenmarkt te lijken.”

De verkoop tussen consumenten onderling nam dit jaar verder af. In totaal verkochten consumenten onderling 606 duizend auto’s, een daling van 2,9 procent.  

Vraagprijzen

Ook de occasionvraagprijzen staan op het hoogste niveau ooit. De Autodata Occasion Index staat op 108,1 en dat is ruim 9 procentpunt hoger dan januari vorig jaar. Hoe ouder de occasion, hoe meer de vraagprijzen zijn gestegen.

Voor auto’s van tussen de 8 en 12 jaar steeg de AOX in een jaar tijd van 123,7 naar 139,2. Bij auto’s van 0 tot 4 jaar ging de index van 92,5 naar 101,1.

Grote leasemaatschappijen stelden bij de presentatie van hun derde kwartaalcijfers al enorm te profiteren van de hogere occasionprijzen.