Leasing en verhuur

Laatste update:

‘Productieproblemen houden nog jaren aan’

Ook het chiptekort is nog niet opgelost. Foto: Shutterstock

De productie van nieuwe auto’s zal de komende jaren niet terugkomen op het peil van voor de coronacrisis. Mede daardoor zullen de prijzen van occasions hoog blijven, zelfs als er een economische crisis volgt. Dat concluderen Pieter Gabriëls (eigenaar van ACE Force) en occasiondeskundige Gerard ten Buuren in de eerste aflevering van het Restwaardejournaal, het programma van vakblad Automotive dat aan zijn tiende seizoen is begonnen.

In het eerste deel van het Restwaardejournaal worden de belangrijkste ontwikkelingen op de occasionmarkt besproken. Daar lijkt nu sprake te zijn van een voorzichtige stabilisatie van de prijzen, terwijl nu ook de verkoop iets lijkt af te nemen.

In het tweede deel gaat het over de heersende problemen binnen de toeleverings- en productieketens. Die zijn en blijven enorm, stelt Gabriëls, die advies geeft aan Chinese fabrikanten die plannen hebben om naar Europa te komen. Ook nieuwe auto’s zullen alleen maar duurder worden, wat onder meer zal leiden tot een versnelde groei van private lease en abonnementsmodellen. Leasemaatschappijen zullen dan ook steeds meer de bovenliggende partij worden bij de retail van auto’s, voorspelt Gabriëls.

Bekijk het Restwaardejournaal hieronder.

‘Productieproblemen houden nog jaren aan’ | Fleet&Mobility

‘Productieproblemen houden nog jaren aan’

Bart Kuijpers Bart Kuijpers
• Laatste update:
Ook het chiptekort is nog niet opgelost. Foto: Shutterstock

In het eerste deel van het Restwaardejournaal worden de belangrijkste ontwikkelingen op de occasionmarkt besproken. Daar lijkt nu sprake te zijn van een voorzichtige stabilisatie van de prijzen, terwijl nu ook de verkoop iets lijkt af te nemen.

In het tweede deel gaat het over de heersende problemen binnen de toeleverings- en productieketens. Die zijn en blijven enorm, stelt Gabriëls, die advies geeft aan Chinese fabrikanten die plannen hebben om naar Europa te komen. Ook nieuwe auto’s zullen alleen maar duurder worden, wat onder meer zal leiden tot een versnelde groei van private lease en abonnementsmodellen. Leasemaatschappijen zullen dan ook steeds meer de bovenliggende partij worden bij de retail van auto’s, voorspelt Gabriëls.

Bekijk het Restwaardejournaal hieronder.