Overig

Tomtom levert verzekeraar data

Tomtom Business Solutions heeft een samenwerking gesloten met de Engelse verzekeraar Motaquote. Voor de nieuwe Fair Pay-verzekering gaat Tomtom inzicht geven in het rijgedrag van verzekerden. Op basis van deze informatie kan de verzekeraar ‘goede’ automobilisten een lagere premie rekenen.

Bestuurders kunnen zich aanmelden voor Fair Pay en kopen daarbij een Tomtom Pro 3100-navigatiesysteem met Active Driver Feedback en live Services (à 299 Engels pond). Het systeem monitort het rijgedrag en de rijgewoontes van de bestuurder. Aan de hand van een puntensysteem wordt vervolgens de korting op de premie berekend.

Hierbij wordt gekeken naar het aantal gereden kilometers, of er ’s nachts of overdag wordt gereden, de type wegen waar wordt gereden en zogenoemde ‘driving events’ zoals hard remmen of abrupt sturen. Volgens Tomtom is dit een eerlijker meetsysteem dan bij andere verzekeraars waar wordt gekeken naar postcode, leeftijd, sekse en voertuigtype.

Big Brother
Volgens Tomtom is er geen sprake van een Big Brother-achtige verzekering. “De berijders zijn zich bewust van hoe en waarvoor de data worden gebruikt en stemmen daarmee in. De privacy is volledig in lijn met wet- en regelgeving gewaarborgd”, aldus Ling Bai, director business development bij Tomtom Business Solutions.

Deel dit item

Dit artikel is geschreven door

Redactie
Tomtom levert verzekeraar data | Fleet&Mobility

Tomtom levert verzekeraar data

Redactie Redactie

Bestuurders kunnen zich aanmelden voor Fair Pay en kopen daarbij een Tomtom Pro 3100-navigatiesysteem met Active Driver Feedback en live Services (à 299 Engels pond). Het systeem monitort het rijgedrag en de rijgewoontes van de bestuurder. Aan de hand van een puntensysteem wordt vervolgens de korting op de premie berekend.

Hierbij wordt gekeken naar het aantal gereden kilometers, of er ’s nachts of overdag wordt gereden, de type wegen waar wordt gereden en zogenoemde ‘driving events’ zoals hard remmen of abrupt sturen. Volgens Tomtom is dit een eerlijker meetsysteem dan bij andere verzekeraars waar wordt gekeken naar postcode, leeftijd, sekse en voertuigtype.

Big Brother
Volgens Tomtom is er geen sprake van een Big Brother-achtige verzekering. “De berijders zijn zich bewust van hoe en waarvoor de data worden gebruikt en stemmen daarmee in. De privacy is volledig in lijn met wet- en regelgeving gewaarborgd”, aldus Ling Bai, director business development bij Tomtom Business Solutions.