Overig

Minder diefstal door startonderbreking

Het aantal autodiefstallen in Nederland is de afgelopen 15 jaar gehalveerd. Volgens onderzoekers van de Universiteit Tilburg komt dit doordat auto’s in de EU sinds 1998 verplicht worden uitgerust met een startonderbreker.

Het effect van de startonderbreker is het grootst bij kleine auto’s zoals de Renault Twingo en Honda Civic. Het diefstalrisico daalde volgens de onderzoekers met meer dan 70 procent. “Het autodiefstalrisico was in dit segment al relatief laag, maar is door de startonderbreker tot bijna nihil gereduceerd.”

Het effect van de startonderbreker is volgens de onderzoekers kleiner bij grote en dure auto’s zoals de Mercedes E-klasse en BMW 5-serie. “Hier is de daling in het diefstalrisico niet meer dan 20 procent. In de duurdere segmenten zijn meer professionele daders actief die moeilijker zijn tegen te houden.”

Volgens economen Jan van Oirs en Ben Vollaard levert de inbouw van een startonderbreker minstens drie keer zoveel op als dat het kost. “Het onderzoek leert dat een eenvoudige verplichte preventiemaatregel de criminaliteit spectaculair en kosteneffectief kan verlagen.”

Deel dit item

Dit artikel is geschreven door

Redactie
Minder diefstal door startonderbreking | Fleet&Mobility

Minder diefstal door startonderbreking

Redactie Redactie

Het effect van de startonderbreker is het grootst bij kleine auto’s zoals de Renault Twingo en Honda Civic. Het diefstalrisico daalde volgens de onderzoekers met meer dan 70 procent. “Het autodiefstalrisico was in dit segment al relatief laag, maar is door de startonderbreker tot bijna nihil gereduceerd.”

Het effect van de startonderbreker is volgens de onderzoekers kleiner bij grote en dure auto’s zoals de Mercedes E-klasse en BMW 5-serie. “Hier is de daling in het diefstalrisico niet meer dan 20 procent. In de duurdere segmenten zijn meer professionele daders actief die moeilijker zijn tegen te houden.”

Volgens economen Jan van Oirs en Ben Vollaard levert de inbouw van een startonderbreker minstens drie keer zoveel op als dat het kost. “Het onderzoek leert dat een eenvoudige verplichte preventiemaatregel de criminaliteit spectaculair en kosteneffectief kan verlagen.”