Overig

Laatste update:

Tweede kans eerste waterstoftankstation

Gisteren is het `eerste` openbare waterstoftankstation geopend door staatssecretaris Mansveld van I&M langs de A15 in het Zuid-Hollandse Rhoon. Zij maakte op dat moment ook bekend dat er vier miljoen euro subsidie beschikbaar komt voor provincies die proeven willen doen met waterstofbussen voor personenvervoer.

Dat dit het eerste pompstation is, is niet helemaal juist. In 2010 werd namelijk al een waterstoftankstation in Arnhem geopend. Maar, vertelt Eric Beers, voorzitter Platform Toekomstbestendige Mobiliteit, dat is inmiddels gesloten. “Er was te weinig afname en door een verhuizing van het hele tankstation, inclusief de reguliere brandstofpompen, is het waterstoftankstation in Arnhem inmiddels dicht. Op de nieuwe plek van het tankstation komt ook waterstof beschikbaar, de bedoeling is nog voordat de auto’s gaan rijden. Maar er moet nog bepaald worden hoe dat precies ingericht wordt.”

De komende jaren moeten er in Nederland twintig tankpunten langs de weg worden geplaatst.

Grotere actieradius
Beers gelooft al jaren in het succes van waterstof. “Het is een mooie aanvulling op het bestaande zero-emission aanbod en heeft een grotere actieradius dan groengas en elektriciteit. Maar het is wel duidelijk dat er infrastructuur nodig is om het te laten slagen. Twintig stations is wat er minimaal nodig is om mensen over te halen om te veranderen van brandstof.” Volgens hem wordt de vier miljoen euro subsidie ook gebruikt om waterstofvulpunten aan te leggen in Nederland

Het waterstoftankstation in Rhoon is van het Franse bedrijf Air Liquide, dat bouwt aan een groter Europees netwerk van waterstofstations.

Deel dit item

Dit artikel is geschreven door

Redactie
Tweede kans eerste waterstoftankstation | Fleet&Mobility

Tweede kans eerste waterstoftankstation

Redactie Redactie
• Laatste update:

Dat dit het eerste pompstation is, is niet helemaal juist. In 2010 werd namelijk al een waterstoftankstation in Arnhem geopend. Maar, vertelt Eric Beers, voorzitter Platform Toekomstbestendige Mobiliteit, dat is inmiddels gesloten. “Er was te weinig afname en door een verhuizing van het hele tankstation, inclusief de reguliere brandstofpompen, is het waterstoftankstation in Arnhem inmiddels dicht. Op de nieuwe plek van het tankstation komt ook waterstof beschikbaar, de bedoeling is nog voordat de auto’s gaan rijden. Maar er moet nog bepaald worden hoe dat precies ingericht wordt.”

De komende jaren moeten er in Nederland twintig tankpunten langs de weg worden geplaatst.

Grotere actieradius
Beers gelooft al jaren in het succes van waterstof. “Het is een mooie aanvulling op het bestaande zero-emission aanbod en heeft een grotere actieradius dan groengas en elektriciteit. Maar het is wel duidelijk dat er infrastructuur nodig is om het te laten slagen. Twintig stations is wat er minimaal nodig is om mensen over te halen om te veranderen van brandstof.” Volgens hem wordt de vier miljoen euro subsidie ook gebruikt om waterstofvulpunten aan te leggen in Nederland

Het waterstoftankstation in Rhoon is van het Franse bedrijf Air Liquide, dat bouwt aan een groter Europees netwerk van waterstofstations.