Infrastructuur Overig

Laatste update:

‘Batterij Nissan Leaf leeft 12 jaar langer dan de auto’

Het batterijenpakket van de Nissan Leaf is na sloop van de auto nog jarenlang voor andere doeleinden te gebruiken (foto: Nissan)

Het bedrijf zoekt naar toepassingen om de batterij bruikbaar te houden.

Nissan zoekt toepassingen voor de accu’s die uit afgeschreven Nissan Leafs komen. De levensduur van het batterijenpakket wordt op basis van de huidige ervaringen geschat op 22 jaar, terwijl de auto een geschatte levensduur van tien jaar heeft. Dit meldt Automotive News op basis van een lezing door Francisco Carranza, managing director van Renault-Nissan Energy Services.

Nissan heeft sinds 2011 meer dan 400 duizend Leafs verkocht in Europa. De ervaringen die daarmee zijn opgedaan leiden tot de conclusie dat de batterijpakketten veel langer meegaan dan de auto’s. Carranza vertelde dat Nissan op zoek is naar manieren om de inkomsten uit elektrische auto’s te verhogen. Dat is hard nodig, stelt hij, omdat de inkomsten uit de aftersales bij de omschakeling naar elektrische auto’s veel kleiner zijn dat bij auto’s met verbrandingsmotoren. Verhoging van de winst kan onder meer door de batterijen een tweede leven te gunnen.

Arena

Er lopen al enkele projecten. Zo werd vorig jaar een opslagsysteem van drie megawatt geopend in de Arena in Amsterdam. Daarnaast biedt Nissan onder de naam Nissan Energy Solar zonnepanelen en batterijopslag voor woningen, vergelijkbaar met het programma van Tesla.

Er lopen ook diverse projecten voor bi-directioneel laden, waarbij de auto als backup voor het elektriciteitsnet werkt. Carranza is hier enthousiast over. “Het werkt nog beter dan we verwachtten. Hoe meer we graven, hoe meer goud we vinden.” 

Ook Nissan-partner Renault is actief op het gebied van bi-directioneel laden, bijvoorbeeld in Utrecht.

Deel dit item

Dit artikel is geschreven door

Maarten
‘Batterij Nissan Leaf leeft 12 jaar langer dan de auto’ | Fleet&Mobility

‘Batterij Nissan Leaf leeft 12 jaar langer dan de auto’

Maarten Maarten
• Laatste update:
Het batterijenpakket van de Nissan Leaf is na sloop van de auto nog jarenlang voor andere doeleinden te gebruiken (foto: Nissan)

Nissan zoekt toepassingen voor de accu’s die uit afgeschreven Nissan Leafs komen. De levensduur van het batterijenpakket wordt op basis van de huidige ervaringen geschat op 22 jaar, terwijl de auto een geschatte levensduur van tien jaar heeft. Dit meldt Automotive News op basis van een lezing door Francisco Carranza, managing director van Renault-Nissan Energy Services.

Nissan heeft sinds 2011 meer dan 400 duizend Leafs verkocht in Europa. De ervaringen die daarmee zijn opgedaan leiden tot de conclusie dat de batterijpakketten veel langer meegaan dan de auto’s. Carranza vertelde dat Nissan op zoek is naar manieren om de inkomsten uit elektrische auto’s te verhogen. Dat is hard nodig, stelt hij, omdat de inkomsten uit de aftersales bij de omschakeling naar elektrische auto’s veel kleiner zijn dat bij auto’s met verbrandingsmotoren. Verhoging van de winst kan onder meer door de batterijen een tweede leven te gunnen.

Arena

Er lopen al enkele projecten. Zo werd vorig jaar een opslagsysteem van drie megawatt geopend in de Arena in Amsterdam. Daarnaast biedt Nissan onder de naam Nissan Energy Solar zonnepanelen en batterijopslag voor woningen, vergelijkbaar met het programma van Tesla.

Er lopen ook diverse projecten voor bi-directioneel laden, waarbij de auto als backup voor het elektriciteitsnet werkt. Carranza is hier enthousiast over. “Het werkt nog beter dan we verwachtten. Hoe meer we graven, hoe meer goud we vinden.” 

Ook Nissan-partner Renault is actief op het gebied van bi-directioneel laden, bijvoorbeeld in Utrecht.