Leasing en verhuur

Laatste update:

We Drive Solar en Hyundai in bidirectioneel laadproject Utrecht

Foto: Hyundai

We Drive Solar en Hyundai Nederland gaan samenwerken om in de stad Utrecht op grote schaal bidirectioneel laden mogelijk te maken. 

In bijzijn van Koning Willem Alexander werd twee jaar geleden de allereerste bidirectionele publieke laadpaal in gebruik genomen in Utrecht. Inmiddels staan er bijna 500 laadpalen in de stad en regio die auto’s niet alleen duurzaam kunnen opladen, maar ook kunnen ontladen. Utrecht is daarmee naar eigen zeggen de eerste stad en regio met een groot netwerk van bidirectionele laadpalen. In eerste instantie werden er Renaults Zoe ingezet, die aangepast waren om ook energie terug te kunnen leveren. 

Nu stapt Hyundai in met de levering van Ioniq 5, die standaard is uitgerust met een bidirectioneel laadsysteem. De samenwerking werd ondertekend door de gemeente en provincie Utrecht en We Drive Solar, dat als deelautopartner fungeert. “De ambitie van We Drive Solar en zijn partners is om in Utrecht het energie- en mobiliteitsysteem van de toekomst te realiseren: honderden elektrische deelauto’s die zorgen voor schone lucht, minder auto’s op straat en de buffer vormen voor grootschalige toepassing van zon- en windenergie in de regio”, schrijven de betrokken partijen. Het idee is dat de deelauto’s tijdens daluren worden opgeladen met zon- en windenergie en die energie tijdens piekuren terug leveren aan het net. Er zouden circa 10 duizend EV’s nodig zijn om alle huizen in Utrecht van energie te kunnen voorzien.

Testen

“Vanwege de unieke positie en kennis op het gebied van bidirectioneel laden kiest Hyundai voor Utrecht om haar eerste bidirectionele productie-auto te testen en grootschalig in te zetten: de Ioniq 5. De auto heeft bidirectionele laadtechnologie aan boord die als eerste in Utrecht zal worden ingezet”, meldt de fabrikant.

Hyundai en We Drive Solar testen dit jaar het bidirectioneel laden op de laadpalen in Utrecht en regelen de integratie in het autodeelsysteem van We Drive Solar. Einde van het jaar volgt de eerste inzet van een aantal Hyundai’s Ioniq 5. Begin 2022 wordt opgeschaald naar een groter aantal bidirectionele deelauto’s in Utrecht.

We Drive Solar en Hyundai in bidirectioneel laadproject Utrecht | Fleet&Mobility

We Drive Solar en Hyundai in bidirectioneel laadproject Utrecht

Bart Kuijpers Bart Kuijpers
• Laatste update:
Foto: Hyundai

In bijzijn van Koning Willem Alexander werd twee jaar geleden de allereerste bidirectionele publieke laadpaal in gebruik genomen in Utrecht. Inmiddels staan er bijna 500 laadpalen in de stad en regio die auto’s niet alleen duurzaam kunnen opladen, maar ook kunnen ontladen. Utrecht is daarmee naar eigen zeggen de eerste stad en regio met een groot netwerk van bidirectionele laadpalen. In eerste instantie werden er Renaults Zoe ingezet, die aangepast waren om ook energie terug te kunnen leveren. 

Nu stapt Hyundai in met de levering van Ioniq 5, die standaard is uitgerust met een bidirectioneel laadsysteem. De samenwerking werd ondertekend door de gemeente en provincie Utrecht en We Drive Solar, dat als deelautopartner fungeert. “De ambitie van We Drive Solar en zijn partners is om in Utrecht het energie- en mobiliteitsysteem van de toekomst te realiseren: honderden elektrische deelauto’s die zorgen voor schone lucht, minder auto’s op straat en de buffer vormen voor grootschalige toepassing van zon- en windenergie in de regio”, schrijven de betrokken partijen. Het idee is dat de deelauto’s tijdens daluren worden opgeladen met zon- en windenergie en die energie tijdens piekuren terug leveren aan het net. Er zouden circa 10 duizend EV’s nodig zijn om alle huizen in Utrecht van energie te kunnen voorzien.

Testen

“Vanwege de unieke positie en kennis op het gebied van bidirectioneel laden kiest Hyundai voor Utrecht om haar eerste bidirectionele productie-auto te testen en grootschalig in te zetten: de Ioniq 5. De auto heeft bidirectionele laadtechnologie aan boord die als eerste in Utrecht zal worden ingezet”, meldt de fabrikant.

Hyundai en We Drive Solar testen dit jaar het bidirectioneel laden op de laadpalen in Utrecht en regelen de integratie in het autodeelsysteem van We Drive Solar. Einde van het jaar volgt de eerste inzet van een aantal Hyundai’s Ioniq 5. Begin 2022 wordt opgeschaald naar een groter aantal bidirectionele deelauto’s in Utrecht.