Overig

Laatste update:

Crisis brengt groei wegverkeer tot stilstand

De groei van het Nederlandse wegverkeer wordt afgeremd door het coronavirus. (Foto: Shutterstock)

De groei van het wegverkeer wordt geremd door de uitbraak van het coronavirus.
Het wegverkeer neemt met 10 procent af in vergelijking tot het eerste kwartaal van 2019, vanwege de uitbraak van het coronavirus. Dit blijkt uit de trendprognose wegverkeer 2020-2025 van het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM).
Ook bedrijven voelen de impact van het afnemende wegverkeer. Zo wist Fastned onlangs de omzet te verdubbelen, maar voelt het de coronacrisis. Als de beperkingen zes maanden duren, dan voorspelt het KiM dat er 20 procent minder wegverkeer is. Het KiM verwacht dat bij een lang aanhoudende crisis en daaropvolgende economische recessie Nederland pas in 2025 weer voorbij het niveau van 2019 komt. De afname van het wegverkeer staat in groot contrast met de toename van het gebruik van de e-bike, waarbij het KiM stelt dat dit vervoersmiddel de auto gaat vervangen in woon-werkverkeer.
De berekeningen van het KiM zijn gebaseerd op de publicatie ‘Scenario’s economische gevolgen coronacrisis’ van het CPB (Centraal Planbureau) en op verkeersgegevens van de Nationale Databank Wegverkeersgegevens. Hieruit blijkt dat de verkeersintensiteit, (aantal voertuigen per uur) op het hoofdwegennet daalde met 38 procent tussen 3 maart en 31 maart. Op het onderliggend wegennet was dit 32 procent. Deze daling begon tegelijk met de beperkingen. Download de trendprognose wegverkeer 2020-2025 van het KiM in onze Kennisbank.

Deel dit item

Dit artikel is geschreven door

Jeroen Vos
Crisis brengt groei wegverkeer tot stilstand | Fleet&Mobility

Crisis brengt groei wegverkeer tot stilstand

Jeroen Vos Jeroen Vos
• Laatste update:
De groei van het Nederlandse wegverkeer wordt afgeremd door het coronavirus. (Foto: Shutterstock)