Personenauto's

Laatste update:

‘Politie-aanbesteding moet professioneler’

Bij de aanbesteding van nieuwe politievoertuigen zijn geen onrechtmatigheden aangetroffen. Dat concludeert de commissie Aanbestedingsprocedure Politievoertuigen dat onderzoek deed naar de tender op verzoek van minister Opstelten van Veiligheid en Justitie. Wel is de doelmatigheid van het inkoopproces beperkt. De aanbesteding levert een besparing op van 25 miljoen euro, 7 miljoen minder dan beraamd. 

Verschillende partijen hadden een klacht ingediend over de aanbesteding voor nieuwe politievoertuigen. Die zou op zo’n manier zijn opgesteld dat alleen Pon de opdracht zou kunnen krijgen. In een kort geding werd de politie al in het gelijk gesteld, maar Opstelten wilde toch onderzoek laten doen om zekerheid te hebben.

De commissie pleit voor een professioneler inkoopapparaat wanneer de nationale politie wordt ingericht. De afweging tussen de operationele eisen aan de voertuigen en de kosten ervan, werd niet op het juiste niveau binnen de organisatie gemaakt. Ook was de handelswijze van de politie “te krampachtig” waardoor er geen goede samenwerking plaats vond met marktpartijen. 

Integriteitsonderzoek
Tijdens het onderzoek is de commissie geinformeerd over vermoedens van gebrek aan integriteit bij een aantal functionarissen van politie en defensie. Deze zaken zijn overgedragen aan de autoriteiten bij het ministerie van veiligheid en justitie en van defensie. Zij hebben een integriteitonderzoek ingesteld.

Deel dit item

Dit artikel is geschreven door

Redactie
‘Politie-aanbesteding moet professioneler’ | Fleet&Mobility

‘Politie-aanbesteding moet professioneler’

Redactie Redactie
• Laatste update:

Verschillende partijen hadden een klacht ingediend over de aanbesteding voor nieuwe politievoertuigen. Die zou op zo’n manier zijn opgesteld dat alleen Pon de opdracht zou kunnen krijgen. In een kort geding werd de politie al in het gelijk gesteld, maar Opstelten wilde toch onderzoek laten doen om zekerheid te hebben.

De commissie pleit voor een professioneler inkoopapparaat wanneer de nationale politie wordt ingericht. De afweging tussen de operationele eisen aan de voertuigen en de kosten ervan, werd niet op het juiste niveau binnen de organisatie gemaakt. Ook was de handelswijze van de politie “te krampachtig” waardoor er geen goede samenwerking plaats vond met marktpartijen. 

Integriteitsonderzoek
Tijdens het onderzoek is de commissie geinformeerd over vermoedens van gebrek aan integriteit bij een aantal functionarissen van politie en defensie. Deze zaken zijn overgedragen aan de autoriteiten bij het ministerie van veiligheid en justitie en van defensie. Zij hebben een integriteitonderzoek ingesteld.