Mobiliteitsoplossingen

Laatste update:

Minister wil Hyperloop-testbaan van 5 kilometer

Foto: Shutterstock

Minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu heeft onlangs een haalbaarheidsonderzoek aan de Tweede Kamer aangeboden over de Hyperloop. Volgens dit rapport zijn er kansen voor een testtraject voor de Hyperloop in Nederland.

Met de hyperlooptechnologie kunnen personen en goederen door een vacuümbuis worden vervoerd met een snelheid van 1.200 km per uur. Het idee van de Hyperloop is afkomstig van Tesla-oprichter Elon Musk. Het rapport ‘Hyperloop in the Netherlands’ is positief over de maatschappelijke en economische waarde van een testbaan en stelt voor een testbaan aan te leggen van vijf kilometer. Het rapport (het onderzoek is uitgevoerd door TNO, BCI, VINU en Arup) noemt de Vogelweg in Flevoland als meest geschikte locatie.

Commerciële haalbaarheid

De ontwikkelingen rond de Hyperloop zijn snel gegaan sinds de lancering van het idee in 2013. Twee bedrijven, Hardt uit Delft en Hyperloop One uit de VS, hebben aangegeven dat zij een locatie zoeken om het concept te testen en certificeren voor personen- en goederenvervoer. Naar aanleiding hiervan heeft minister Schultz laten onderzoeken of het zinvol is een testbaan aan te leggen in ons land.

De testen moeten meer duidelijkheid geven over de commerciële haalbaarheid van de hyperloop. Ook moet worden onderzocht hoe hoge snelheidswissels, voertuigen en stations het beste kunnen worden ontworpen. De komende tijd moet duidelijk worden wat nodig is om een testtraject in ons land op te zetten.

De Hyperloop maakt gebruik van bijna-vacuüm buizen. Deze vormen een magneetzweefbaan, waarin capsules met een snelheid van zo’n 1.200 kilometer per uur kunnen reizen. De magneetzweefbaan wordt aangedreven door een elektrische motor.

Minister wil Hyperloop-testbaan van 5 kilometer | Fleet&Mobility

Minister wil Hyperloop-testbaan van 5 kilometer

Ivonne Vermeulen Ivonne Vermeulen
• Laatste update:
Foto: Shutterstock

Met de hyperlooptechnologie kunnen personen en goederen door een vacuümbuis worden vervoerd met een snelheid van 1.200 km per uur. Het idee van de Hyperloop is afkomstig van Tesla-oprichter Elon Musk. Het rapport ‘Hyperloop in the Netherlands’ is positief over de maatschappelijke en economische waarde van een testbaan en stelt voor een testbaan aan te leggen van vijf kilometer. Het rapport (het onderzoek is uitgevoerd door TNO, BCI, VINU en Arup) noemt de Vogelweg in Flevoland als meest geschikte locatie.

Commerciële haalbaarheid

De ontwikkelingen rond de Hyperloop zijn snel gegaan sinds de lancering van het idee in 2013. Twee bedrijven, Hardt uit Delft en Hyperloop One uit de VS, hebben aangegeven dat zij een locatie zoeken om het concept te testen en certificeren voor personen- en goederenvervoer. Naar aanleiding hiervan heeft minister Schultz laten onderzoeken of het zinvol is een testbaan aan te leggen in ons land.

De testen moeten meer duidelijkheid geven over de commerciële haalbaarheid van de hyperloop. Ook moet worden onderzocht hoe hoge snelheidswissels, voertuigen en stations het beste kunnen worden ontworpen. De komende tijd moet duidelijk worden wat nodig is om een testtraject in ons land op te zetten.

De Hyperloop maakt gebruik van bijna-vacuüm buizen. Deze vormen een magneetzweefbaan, waarin capsules met een snelheid van zo’n 1.200 kilometer per uur kunnen reizen. De magneetzweefbaan wordt aangedreven door een elektrische motor.