Infrastructuur

Laatste update:

Overheid investeert twintig miljoen euro in MaaS-projecten

Snel via een app de reis bepalen, dat hoopt I&M te bereiken. (Foto Shutterstock)

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en de regio’s investeren 20 miljoen voor proefprojecten waarbij de reiziger centraal staat. Samen starten zij zeven regionale pilots. Minister Cora van Nieuwenhuizen en staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) melden dit in een brief aan de Tweede Kamer.

In 2019 starten zeven regionale pilots: in Rotterdam, Amsterdam, Eindhoven, Limburg, Groningen/Drenthe, Twente en Utrecht/Leidsche Rijn. De pilots duren twee tot drie jaar. De pilots starten regionaal, maar kunnen snel landelijk uitgerold worden. Zowel overheden als betrokken vervoersbedrijven en MaaS-aanbieders investeren in de pilots. Het ministerie van IenW heeft samen met regio’s maximaal 20 miljoen euro beschikbaar voor de co-financiering van de opstartkosten van MaaS-diensten in de pilots. Vervoerders, MaaS-aanbieders en overheden kunnen samen leren van de kennis die in de pilots wordt opgedaan.

Fleet&Mobility interviewde onlangs Carolien Gehrels van Arcadis. Zij is een van de initiatiefnemers van een pilot waarbij leaserijders in ruil voor duizend euro een maand lang hun auto lieten staan om voor een ander vervoermiddel te kiezen.

“Makkelijk en snel van je huis naar je werk. Overstappen van de trein in de taxi, deelauto of op de fiets. Zonder gedoe en met betrouwbare reisinformatie. Een mooie innovatieve oplossing om onze steden bereikbaar te houden“, geeft minister Van Nieuwenhuizen aan. Staatssecretaris Van Veldhoven vervolgt: “Ik vind het belangrijk dat we flexibel zijn: een reiziger moet kunnen variëren tussen de auto, OV en de fiets. Niet de manier waarop je reist, maar de reiziger staat centraal. Zo werken we aan duurzame mobiliteit.”

Overheid investeert twintig miljoen euro in MaaS-projecten | Fleet&Mobility

Overheid investeert twintig miljoen euro in MaaS-projecten

Bart Kuijpers Bart Kuijpers
• Laatste update:
Snel via een app de reis bepalen, dat hoopt I&M te bereiken. (Foto Shutterstock)

In 2019 starten zeven regionale pilots: in Rotterdam, Amsterdam, Eindhoven, Limburg, Groningen/Drenthe, Twente en Utrecht/Leidsche Rijn. De pilots duren twee tot drie jaar. De pilots starten regionaal, maar kunnen snel landelijk uitgerold worden. Zowel overheden als betrokken vervoersbedrijven en MaaS-aanbieders investeren in de pilots. Het ministerie van IenW heeft samen met regio’s maximaal 20 miljoen euro beschikbaar voor de co-financiering van de opstartkosten van MaaS-diensten in de pilots. Vervoerders, MaaS-aanbieders en overheden kunnen samen leren van de kennis die in de pilots wordt opgedaan.

Fleet&Mobility interviewde onlangs Carolien Gehrels van Arcadis. Zij is een van de initiatiefnemers van een pilot waarbij leaserijders in ruil voor duizend euro een maand lang hun auto lieten staan om voor een ander vervoermiddel te kiezen.

“Makkelijk en snel van je huis naar je werk. Overstappen van de trein in de taxi, deelauto of op de fiets. Zonder gedoe en met betrouwbare reisinformatie. Een mooie innovatieve oplossing om onze steden bereikbaar te houden“, geeft minister Van Nieuwenhuizen aan. Staatssecretaris Van Veldhoven vervolgt: “Ik vind het belangrijk dat we flexibel zijn: een reiziger moet kunnen variëren tussen de auto, OV en de fiets. Niet de manier waarop je reist, maar de reiziger staat centraal. Zo werken we aan duurzame mobiliteit.”