Mobiliteitsoplossingen

Laatste update:

‘Autofabrikanten stevenen af op miljardenboetes’

Het boetebedrag kan oplopen tot 15 miljard. (Foto: Shutterstock)

In 2021 krijgen fabrikanten 95 euro boete per gram CO2 die ze boven de door Europa opgelegde doelstelling zitten. 

De dertien grootste autofabrikanten van Europa gaan hun doelstellingen voor 2021 niet halen en kunnen boetes tegemoetzien met een totale waarde van 14,5 miljard euro of meer. Dat is de prognose van transformatieconsultant PA Consulting. Het bureau waarschuwt al langer voor hoge boetes en stelt dat deze nu bijna niet meer te ontlopen zijn. Door de stijgende suv-verkoop en de inzakkende verkoop van diesels, stijgt de CO2-uitstoot.

Voor 2020 geldt dat er sprake is van een overgangsjaar, waarin geldt dat fabrikanten voor 95 procent aan de eisen moeten voldoen. In 2021 krijgen fabrikanten 95 euro boete per gram CO2 die ze boven de door Europa opgelegde doelstelling zitten. Dat bedrag wordt vermenigvuldigd met het totaal aantal verkochte auto’s.

PA Consulting heeft voor alle fabrikanten een verkoopprognose voor 2021 gemaakt en concludeert dat ze allemaal boetes moeten gaan betalen, variërend van 18 miljoen euro voor Toyota tot 4,5 miljard voor de Volkswagen Groep. De tweede hoogste boete is voor FCA (2,5 miljard euro), maar dat is exclusief de afspraak die de fabrikant heeft gemaakt met Tesla.

Capaciteitsgebrek

Het is volgens het bedrijf duidelijk dat de autofabrikanten voor een grote uitdaging staan. Er moeten volgens PA Consulting minimaal 2,5 miljoen extra volledig elektrische voertuigen verkocht worden om de doelstellingen nog enigszins in het oog te houden. De beperkingen van de huidige productiecapaciteit maken dat nagenoeg onmogelijk; de nieuwe productielijn van de Volkswagen ID3 heeft bijvoorbeeld capaciteit voor 100 duizend voertuigen in 2020, aldus het bedrijf.

Lees meer op Automotive-online.

‘Autofabrikanten stevenen af op miljardenboetes’ | Fleet&Mobility

‘Autofabrikanten stevenen af op miljardenboetes’

Bart Kuijpers Bart Kuijpers
• Laatste update:
Het boetebedrag kan oplopen tot 15 miljard. (Foto: Shutterstock)

De dertien grootste autofabrikanten van Europa gaan hun doelstellingen voor 2021 niet halen en kunnen boetes tegemoetzien met een totale waarde van 14,5 miljard euro of meer. Dat is de prognose van transformatieconsultant PA Consulting. Het bureau waarschuwt al langer voor hoge boetes en stelt dat deze nu bijna niet meer te ontlopen zijn. Door de stijgende suv-verkoop en de inzakkende verkoop van diesels, stijgt de CO2-uitstoot.

Voor 2020 geldt dat er sprake is van een overgangsjaar, waarin geldt dat fabrikanten voor 95 procent aan de eisen moeten voldoen. In 2021 krijgen fabrikanten 95 euro boete per gram CO2 die ze boven de door Europa opgelegde doelstelling zitten. Dat bedrag wordt vermenigvuldigd met het totaal aantal verkochte auto’s.

PA Consulting heeft voor alle fabrikanten een verkoopprognose voor 2021 gemaakt en concludeert dat ze allemaal boetes moeten gaan betalen, variërend van 18 miljoen euro voor Toyota tot 4,5 miljard voor de Volkswagen Groep. De tweede hoogste boete is voor FCA (2,5 miljard euro), maar dat is exclusief de afspraak die de fabrikant heeft gemaakt met Tesla.

Capaciteitsgebrek

Het is volgens het bedrijf duidelijk dat de autofabrikanten voor een grote uitdaging staan. Er moeten volgens PA Consulting minimaal 2,5 miljoen extra volledig elektrische voertuigen verkocht worden om de doelstellingen nog enigszins in het oog te houden. De beperkingen van de huidige productiecapaciteit maken dat nagenoeg onmogelijk; de nieuwe productielijn van de Volkswagen ID3 heeft bijvoorbeeld capaciteit voor 100 duizend voertuigen in 2020, aldus het bedrijf.

Lees meer op Automotive-online.