Auto en fiscus

Laatste update:

Provincies investeren fors meer in wegen

De provincies verwachten dit jaar in totaal zo’n 1,4 miljard euro te investeren in onderhoud en aanleg van wegen. Dat is tweederde meer dan in 2011, het jaar van de vorige Provinciale Statenverkiezingen. Dat blijkt uit cijfers van CBS.

De uitgaven per provincie lopen sterk uiteen, maar Gelderland spant de kroon. Deze provincie verwacht in 2015 bijna 600 miljoen euro uit te geven aan het wegennet. De provincie wil het geld uitgeven aan groot onderhoud aan eigen wegen N781, N792, N310 en N320. Ook zijn er bijdragen bestemd voor de rijksinfrastructuur (A15, A1 en knooppunt Hoevelaken) en voor de ontsluiting van landelijke gebieden.

In 2011 gaf Gelderland 208 miljoen uit. In totaal werd er in dat jaar 870 miljoen euro gespendeerd aan wegen.

Drenthe geeft het minst uit
Provincie Drenthe heeft het minste geld opzij gezet voor het wegennet dit jaar: slechts 11 miljoen euro. In 2011 was dat iets meer: 14 miljoen. Drenthe en Zuid-Holland (115 miljoen in 2015 en 116 miljoen in 2011) zijn de enige provincies die dit jaar minder uitgeven aan wegenbouw dan in het jaar van de vorige provinciale verkiezingen.

De afgelopen jaren gaf Gelderland telkens het meeste uit aan wegennet en Drenthe het minst. Hoeveel de provincies spenderen hangt af van het provinciale beleid, maar ook van het aantal kilometers weg per provincie, het soort wegen (enkel- of meerbaans) en de soort ondergrond (bijvoorbeeld zand- of veengrond).

Deel dit item

Dit artikel is geschreven door

Redactie
Provincies investeren fors meer in wegen | Fleet&Mobility

Provincies investeren fors meer in wegen

Redactie Redactie
• Laatste update:

De uitgaven per provincie lopen sterk uiteen, maar Gelderland spant de kroon. Deze provincie verwacht in 2015 bijna 600 miljoen euro uit te geven aan het wegennet. De provincie wil het geld uitgeven aan groot onderhoud aan eigen wegen N781, N792, N310 en N320. Ook zijn er bijdragen bestemd voor de rijksinfrastructuur (A15, A1 en knooppunt Hoevelaken) en voor de ontsluiting van landelijke gebieden.

In 2011 gaf Gelderland 208 miljoen uit. In totaal werd er in dat jaar 870 miljoen euro gespendeerd aan wegen.

Drenthe geeft het minst uit
Provincie Drenthe heeft het minste geld opzij gezet voor het wegennet dit jaar: slechts 11 miljoen euro. In 2011 was dat iets meer: 14 miljoen. Drenthe en Zuid-Holland (115 miljoen in 2015 en 116 miljoen in 2011) zijn de enige provincies die dit jaar minder uitgeven aan wegenbouw dan in het jaar van de vorige provinciale verkiezingen.

De afgelopen jaren gaf Gelderland telkens het meeste uit aan wegennet en Drenthe het minst. Hoeveel de provincies spenderen hangt af van het provinciale beleid, maar ook van het aantal kilometers weg per provincie, het soort wegen (enkel- of meerbaans) en de soort ondergrond (bijvoorbeeld zand- of veengrond).