Auto en fiscus

Laatste update:

PvdA vreest oversubsidiëring EV’s door Tesla-succes

De PvdA vreest voor oversubsidiëring van EV’s als gevolg van het succes van Tesla Model 3. Opvallend, omdat de partij vorige week nog een motie indiende die oproept om vanaf 2025 alleen nog nieuwe volledig elektrische auto`s toe te laten op de markt. Die motie van PdvA-kamerlid Jan Vos werd aangenomen. 

Dat is te lezen in het FD.

CDA-kamerlid Pieter Omtzigt vreest dat de stevige lobby van Tesla in de Tweede Kamer en het succes van de Tesla leiden tot erosie van de belastinggrondslag. Het CDA krijgt naast bijval van de PvdA ook steun van de VVD.

Noodrem
Wiebes overweegt in te grijpen als het succes van de Tesla Model 3, of concurrerende EV-modellen, te groot wordt. Dat laat hij aan de Tweede Kamer weten. Hij heeft het over “een onmiddellijke noodrem op de subsidiëring van EV`s”. Na een meting in februari 2018 kan zo’n ingreep volgens hem via een algemene maatregel van bestuur met onmiddellijke ingang plaatsvinden. Omtzigt stelt voor om de bijtelling van 4 procent alvast te verhogen naar 10 procent, maar daarvoor krijgt hij geen steun omdat er over de 4 procent al toezeggingen zijn gedaan. 

Onteigening fleetowners 
Ook gaat in de nieuwe voorstellen de aanschafbelasting (bpm) met gemiddeld 12 procent omlaag. Wiebes zegt in het FD dat hij die het liefst had willen afschaffen, maar dat dat zou leiden tot “grootschalige onteigening van fleetowners” omdat de waarde van hun bestaande wagenpark afhankelijk is van de nieuwwaarde. “Dat moet nu eenmaal langzaam.”

Deel dit item

Dit artikel is geschreven door

Redactie
PvdA vreest oversubsidiëring EV’s door Tesla-succes | Fleet&Mobility

PvdA vreest oversubsidiëring EV’s door Tesla-succes

Redactie Redactie
• Laatste update:

Dat is te lezen in het FD.

CDA-kamerlid Pieter Omtzigt vreest dat de stevige lobby van Tesla in de Tweede Kamer en het succes van de Tesla leiden tot erosie van de belastinggrondslag. Het CDA krijgt naast bijval van de PvdA ook steun van de VVD.

Noodrem
Wiebes overweegt in te grijpen als het succes van de Tesla Model 3, of concurrerende EV-modellen, te groot wordt. Dat laat hij aan de Tweede Kamer weten. Hij heeft het over “een onmiddellijke noodrem op de subsidiëring van EV`s”. Na een meting in februari 2018 kan zo’n ingreep volgens hem via een algemene maatregel van bestuur met onmiddellijke ingang plaatsvinden. Omtzigt stelt voor om de bijtelling van 4 procent alvast te verhogen naar 10 procent, maar daarvoor krijgt hij geen steun omdat er over de 4 procent al toezeggingen zijn gedaan. 

Onteigening fleetowners 
Ook gaat in de nieuwe voorstellen de aanschafbelasting (bpm) met gemiddeld 12 procent omlaag. Wiebes zegt in het FD dat hij die het liefst had willen afschaffen, maar dat dat zou leiden tot “grootschalige onteigening van fleetowners” omdat de waarde van hun bestaande wagenpark afhankelijk is van de nieuwwaarde. “Dat moet nu eenmaal langzaam.”