Auto en fiscus

Laatste update:

Spoedprocedure over ‘discriminerende’ vlaktaks

Het nieuwe bijtellingstarief van 22 procent – de zogenoemde vlaktaks – leidt tot fiscale discriminatie, vindt de Vereniging Zakelijke Rijders (VZR). De vereniging is een spoedprocedure gestart.

Voor auto’s die in 2017 voor het eerst tenaamgesteld zijn, geldt een nieuw bijtellingspercentage van 22 procent. Op een groot deel van de auto’s die vorig jaar op kenteken zijn gezet, is een bijtelling van 25 procent van toepassing. VZR vindt dat er sprake is van discriminatie. De vereniging is nu een procedure gestart om uit te zoeken of dit verschil in bijtelling een ongerechtvaardigde ongelijke behandeling van gelijke gevallen oplevert, of op een andere manier in strijd is met de wet of met verdragen.

De VZR heeft vier leden gevraagd bezwaarschriften in te dienen bij de Belastingdienst, zodat vier situaties worden meegenomen in de procedure: personen- en bestelauto’s, iets oudere en nieuwere auto’s. De verwachting is dat komende weken beroep wordt aangetekend bij de rechtbank in Den Haag.

De VZR hoopt nog dit jaar een rechterlijk oordeel te krijgen over het tariefsverschil, zodat berijders de uitkomst van de procedure kunnen verwerken in hun belastingaangifte over 2017.

Spoedprocedure over ‘discriminerende’ vlaktaks | Fleet&Mobility

Spoedprocedure over ‘discriminerende’ vlaktaks

Sjoerd van der Linden Sjoerd van der Linden
• Laatste update:

Voor auto’s die in 2017 voor het eerst tenaamgesteld zijn, geldt een nieuw bijtellingspercentage van 22 procent. Op een groot deel van de auto’s die vorig jaar op kenteken zijn gezet, is een bijtelling van 25 procent van toepassing. VZR vindt dat er sprake is van discriminatie. De vereniging is nu een procedure gestart om uit te zoeken of dit verschil in bijtelling een ongerechtvaardigde ongelijke behandeling van gelijke gevallen oplevert, of op een andere manier in strijd is met de wet of met verdragen.

De VZR heeft vier leden gevraagd bezwaarschriften in te dienen bij de Belastingdienst, zodat vier situaties worden meegenomen in de procedure: personen- en bestelauto’s, iets oudere en nieuwere auto’s. De verwachting is dat komende weken beroep wordt aangetekend bij de rechtbank in Den Haag.

De VZR hoopt nog dit jaar een rechterlijk oordeel te krijgen over het tariefsverschil, zodat berijders de uitkomst van de procedure kunnen verwerken in hun belastingaangifte over 2017.