Leasing en verhuur

Laatste update:

Aantal leasende zzp’ers groeit

Ruim twaalf procent van de Nederlandse zzp’ers rijdt momenteel in een leaseauto, tegen ruim vijf procent in 2014.

Dat bericht ZZP Barometer, op basis van een enquête onder 999 zzp’ers. Volgens ZZP Barometer gaat het om een representatieve steekproef. Het aantal leaserijders is in een jaar tijd flink gegroeid: volgens ZZP Barometer had in 2016 7,3 procent van de zzp’ers een leaseauto. Een onderzoek van Maurice de Hond in 2016 komt op een ongeveer gelijk aandeel: 7 procent leaserijders, terwijl 59 procent van de ondernemers een privéauto rijdt en 19 procent een auto heeft geregistreerd op de onderneming.

Voordelig

Een andere bevinding uit het huidige onderzoek van ZZP Barometer is dat 37,5 procent van de zzp’ers met een leaseauto meent dat autolease de meest voordelige vorm van automobiliteit is voor hen. Van de zzp’ers met een gekochte auto deelt slechts 5,1 procent die mening. De autobezitters denken juist in grote meerderheid (60,1%) dat aanschaf van een tweedehandsauto de meest voordelige optie is. Onder de leaserijders denkt 35 procent dat een gebruikte auto het meest voordelig is in het gebruik.

Spits

Verder meldt ZZP Barometer dat leasende zzp’ers 1,3 procent meer kilometers maken dan de autobezitters. Bovendien zitten de leaserijders 10,4 procent langer in de auto en reist 60 procent voornamelijk in de spits. Van de autobezittende zzp’ers zegt 52,6 procent vooral in de spits te reizen.

In augustus 2016 deed ZZP Barometer ook al onderzoek naar autogebruik onder zzp’ers. Ook toen bleken de leaserijders al langer in de auto te zitten dan de autobezitters.

Aantal leasende zzp’ers groeit | Fleet&Mobility

Aantal leasende zzp’ers groeit

Sjoerd van der Linden Sjoerd van der Linden
• Laatste update:

Dat bericht ZZP Barometer, op basis van een enquête onder 999 zzp’ers. Volgens ZZP Barometer gaat het om een representatieve steekproef. Het aantal leaserijders is in een jaar tijd flink gegroeid: volgens ZZP Barometer had in 2016 7,3 procent van de zzp’ers een leaseauto. Een onderzoek van Maurice de Hond in 2016 komt op een ongeveer gelijk aandeel: 7 procent leaserijders, terwijl 59 procent van de ondernemers een privéauto rijdt en 19 procent een auto heeft geregistreerd op de onderneming.

Voordelig

Een andere bevinding uit het huidige onderzoek van ZZP Barometer is dat 37,5 procent van de zzp’ers met een leaseauto meent dat autolease de meest voordelige vorm van automobiliteit is voor hen. Van de zzp’ers met een gekochte auto deelt slechts 5,1 procent die mening. De autobezitters denken juist in grote meerderheid (60,1%) dat aanschaf van een tweedehandsauto de meest voordelige optie is. Onder de leaserijders denkt 35 procent dat een gebruikte auto het meest voordelig is in het gebruik.

Spits

Verder meldt ZZP Barometer dat leasende zzp’ers 1,3 procent meer kilometers maken dan de autobezitters. Bovendien zitten de leaserijders 10,4 procent langer in de auto en reist 60 procent voornamelijk in de spits. Van de autobezittende zzp’ers zegt 52,6 procent vooral in de spits te reizen.

In augustus 2016 deed ZZP Barometer ook al onderzoek naar autogebruik onder zzp’ers. Ook toen bleken de leaserijders al langer in de auto te zitten dan de autobezitters.