Leasing en verhuur

Laatste update:

‘Belangstelling voor EV onder leaserijders neemt toe’

40% van de leaserijders denkt binnen 3 jaar elektrisch te gaan rijden (foto: Shutterstock)

Dit blijkt uit twee onderzoeken van de Vereniging Zakelijke Rijders en ALD Automotive.

Uit het jaarlijkse VZR-onderzoek “Wat beweegt de zakelijke rijder”, gehouden onder 17.128 zakelijke rijders, blijkt dat veel zakelijke rijders wegens de lage fiscale bijtelling graag elektrisch willen rijden. Zij vinden de keuze in elektrische auto’s echter nog te klein. Daarnaast stellen ze hoge eisen: de elektrische auto moet op zijn minst een actieradius hebben van 500 kilometer, groot genoeg zijn voor het hele gezin en het liefst een caravan kunnen trekken.

“Tussenauto”

De komende jaren wordt het aanbod aan elektrische auto’s flink uitgebreid. Er zijn vele nieuwe modellen aangekondigd. Veel zakelijke rijders zijn, volgens het VZR-onderzoek, bereid hierop te wachten. 65 procent geeft aan de voorkeur te geven aan een “tussenauto” voor één of twee jaar om daarna zo snel mogelijk toch elektrisch te gaan rijden. Zo’n tussenauto kan bijvoorbeeld bereikt worden door shortlease of door het huidige leasecontract te verlengen.

Overstap binnen drie jaar

Ook ALD Automotive onderzocht hoeveel belangstelling zakelijke rijders hebben voor een elektrische leaseauto. Zij vroegen dit na bij 750 leaserijders. De gestelde vraag was: Verwacht u ooit zelf elektrisch auto te gaan rijden? 65 procent van de respondenten verwacht inderdaad op een elektrische auto over te stappen. 40 procent verwacht die overstap zelfs al binnen nu en drie jaar te maken.

ald automotive grafiek

Voorwaarde voor een snelle overstap op elektrisch rijden is ook hier een grote actieradius: voor 38 procent van de leaserijders is dat zelfs de belangrijkste voorwaarde. Op de tweede plaats volgt de prijs. Als die daalt stappen meer leaserijders over op elektrisch.

Deel dit item

Dit artikel is geschreven door

Maarten
‘Belangstelling voor EV onder leaserijders neemt toe’ | Fleet&Mobility

‘Belangstelling voor EV onder leaserijders neemt toe’

Maarten Maarten
• Laatste update:
40% van de leaserijders denkt binnen 3 jaar elektrisch te gaan rijden (foto: Shutterstock)

Uit het jaarlijkse VZR-onderzoek “Wat beweegt de zakelijke rijder”, gehouden onder 17.128 zakelijke rijders, blijkt dat veel zakelijke rijders wegens de lage fiscale bijtelling graag elektrisch willen rijden. Zij vinden de keuze in elektrische auto’s echter nog te klein. Daarnaast stellen ze hoge eisen: de elektrische auto moet op zijn minst een actieradius hebben van 500 kilometer, groot genoeg zijn voor het hele gezin en het liefst een caravan kunnen trekken.

“Tussenauto”

De komende jaren wordt het aanbod aan elektrische auto’s flink uitgebreid. Er zijn vele nieuwe modellen aangekondigd. Veel zakelijke rijders zijn, volgens het VZR-onderzoek, bereid hierop te wachten. 65 procent geeft aan de voorkeur te geven aan een “tussenauto” voor één of twee jaar om daarna zo snel mogelijk toch elektrisch te gaan rijden. Zo’n tussenauto kan bijvoorbeeld bereikt worden door shortlease of door het huidige leasecontract te verlengen.

Overstap binnen drie jaar

Ook ALD Automotive onderzocht hoeveel belangstelling zakelijke rijders hebben voor een elektrische leaseauto. Zij vroegen dit na bij 750 leaserijders. De gestelde vraag was: Verwacht u ooit zelf elektrisch auto te gaan rijden? 65 procent van de respondenten verwacht inderdaad op een elektrische auto over te stappen. 40 procent verwacht die overstap zelfs al binnen nu en drie jaar te maken.

ald automotive grafiek

Voorwaarde voor een snelle overstap op elektrisch rijden is ook hier een grote actieradius: voor 38 procent van de leaserijders is dat zelfs de belangrijkste voorwaarde. Op de tweede plaats volgt de prijs. Als die daalt stappen meer leaserijders over op elektrisch.