Leasing en verhuur

Laatste update:

Klimaatakkoord: EV-bijtelling pas in 2026 naar 22 procent

Elektrische auto's krijgen een hogere bijtelling. (Foto: Shutterstock)

De bijtelling op EV’s gaat in het Klimaatakkoord omhoog van 4 procent naar 8 procent in 2020. In 2022 stijgt het tarief naar 16 en in 2026 naar 22 procent. Tot nu toe werd er vanuit gegaan dat de bijtelling op EV’s al in 2021 gelijk worden getrokken met die op brandstofauto’s. De grens waarvoor de verlaagde bijtelling geldt, nu 50 duizend euro, gaat de komende twee jaar getrapt omlaag naar 40 duizend euro. 
Dat staat in het vanmiddag gepresenteerde Klimaatakkoord. Eerder deze week lekte al uit dat het kabinet werkt aan een vorm van rekeningrijden. Het kabinet wil de accijns op diesel in 2021 met een cent per liter verhogen. In 2023 komt daar nog een cent bovenop. In tegenstelling tot wat in het concept Klimaatakkoord van december 2018 stond, blijft de accijns op benzine gelijk. Opmerkelijk, vindt de Telegraaf, aangezien dieselauto’s iets minder CO2 uitstoten dan benzineauto’s. Bij de verbranding van diesel komt wel meer fijnstof vrij.
MRB bestelwagens 
Daarnaast gaat de motorrijtuigenbelasting voor bestelwagens vanaf 2021 omhoog, aanvankelijk met 24 euro per jaar en dat loopt in 2023 op tot jaarlijks 72 euro extra. De verhogingen acht het kabinet nodig om de stimuleringsmaatregelen voor elektrische auto’s te betalen, zoals de vrijstelling voor de bpm. Tot 2024 zijn elektrische auto’s daarvoor vrijgesteld. Daarna geldt een vast bedrag van 360 euro per auto, meldt de NOS.
Hoeveel aanschafsubsidie er komt op EV’s wordt komend jaar pas definitief vastgesteld. De NOS gaat ervan uit dat er een subsidie van 3.000 euro komt, een halvering van het aanvankelijke voorstel van 6.000 euro. Op termijn wordt de aanschafsubsidie afgebouwd. Vanaf 2021 mogen gemeenten een lager parkeertarief invoeren voor elektrische auto’s. Een wetsvoorstel om dat mogelijk te maken, wordt nog dit jaar ingediend.
 
Een maatregel die het niet haalde was de verlaging van de maximum snelheid op autosnelwegen.

Klimaatakkoord: EV-bijtelling pas in 2026 naar 22 procent | Fleet&Mobility

Klimaatakkoord: EV-bijtelling pas in 2026 naar 22 procent

Luberto van Buiten Luberto van Buiten
• Laatste update:
Elektrische auto's krijgen een hogere bijtelling. (Foto: Shutterstock)