Leasing en verhuur

Laatste update:

‘Kwart private leasers weet niet dat leaseauto hypotheekruimte beïnvloedt’

Private lease blijft in populariteit toenemen. (Foto: Shutterstock)

42% van de Nederlanders is er niet van op de hoogte dat private lease de maximale hoogte van de hypotheek beïnvloedt. Dit blijkt uit onderzoek onder 1.000 Nederlanders dat is uitgevoerd door vergelijkingssite Pricewise in samenwerking met veldwerkbureau Panel Inzicht. Welk deel van de ondervraagden een private leasecontract heeft, vermeldt Pricewise niet. 

Onder de personen in het onderzoek die privateleasen is meer dan een kwart onwetend (26%). Daarnaast weet 30% van de private leasers niet dat het geregistreerde bedrag bij het BKR bij nieuwe private leasecontracten vanaf 1 april 2022 wordt verhoogd van 65% naar 100% van het leasebedrag. Vooral voor toekomstige private leasers die nog een hypotheek willen afsluiten, kan dit mogelijk problematisch zijn. Eindigt een private leaser het leasecontract, dan kan de hypotheeksom in sommige gevallen met tienduizenden euro’s omhoog gaan. Niet iedereen kan van het contract af; 21% van de private leasers geeft aan dat dat voor hen niet mogelijk is.

Groeimarkt

De nadelen van private lease maken verder niet uit voor de waardering van leasen: 73% vindt het de kosten meer dan waard. In 2021 groeide private lease met 7,8 procent naar 231 duizend auto’s.

Eind vorig jaar riep belangenvereniging VNA juist op voor meer nuance in de berichtgeving rond de BKR-registratie. “Nuancering is op zijn plaats”, zei een boze VNA-voorzitter Renate Hemerik, die vindt dat een onvolledig beeld wordt geschetst over de gewijzigde registratie van private lease bij het BKR per 1 april 2022. Volgens Hemerik wordt de focus vooral gelegd op de private leaseauto, terwijl ook alle andere financiële verplichtingen die bij het BKR geregistreerd staan, worden meegerekend bij de berekening van een maximale hypotheek.

Volgens Hemerik valt private lease nog altijd lager uit dan een autofinanciering. “Ook een autofinanciering wordt meegenomen in de berekening van een maximale hypotheek”, aldus Hemerik.

‘Kwart private leasers weet niet dat leaseauto hypotheekruimte beïnvloedt’ | Fleet&Mobility

‘Kwart private leasers weet niet dat leaseauto hypotheekruimte beïnvloedt’

Gandor Bronkhorst Gandor Bronkhorst
• Laatste update:
Private lease blijft in populariteit toenemen.
Private lease blijft in populariteit toenemen. (Foto: Shutterstock)

Onder de personen in het onderzoek die privateleasen is meer dan een kwart onwetend (26%). Daarnaast weet 30% van de private leasers niet dat het geregistreerde bedrag bij het BKR bij nieuwe private leasecontracten vanaf 1 april 2022 wordt verhoogd van 65% naar 100% van het leasebedrag. Vooral voor toekomstige private leasers die nog een hypotheek willen afsluiten, kan dit mogelijk problematisch zijn. Eindigt een private leaser het leasecontract, dan kan de hypotheeksom in sommige gevallen met tienduizenden euro’s omhoog gaan. Niet iedereen kan van het contract af; 21% van de private leasers geeft aan dat dat voor hen niet mogelijk is.

Groeimarkt

De nadelen van private lease maken verder niet uit voor de waardering van leasen: 73% vindt het de kosten meer dan waard. In 2021 groeide private lease met 7,8 procent naar 231 duizend auto’s.

Eind vorig jaar riep belangenvereniging VNA juist op voor meer nuance in de berichtgeving rond de BKR-registratie. “Nuancering is op zijn plaats”, zei een boze VNA-voorzitter Renate Hemerik, die vindt dat een onvolledig beeld wordt geschetst over de gewijzigde registratie van private lease bij het BKR per 1 april 2022. Volgens Hemerik wordt de focus vooral gelegd op de private leaseauto, terwijl ook alle andere financiële verplichtingen die bij het BKR geregistreerd staan, worden meegerekend bij de berekening van een maximale hypotheek.

Volgens Hemerik valt private lease nog altijd lager uit dan een autofinanciering. “Ook een autofinanciering wordt meegenomen in de berekening van een maximale hypotheek”, aldus Hemerik.