Overig

Laatste update:

Fietsverkoop stijgt in coronajaar tot recordhoogtes

2020 was een recordjaar voor de verkoop van e-bikes. (Foto: Shutterstock)

De coronacrisis heeft de verkoop van fietsen een flinke boost gegeven. De omzet uit fietsenverkoop kwam uit op 1,65 miljard euro, een verdubbeling ten opzichte van 2010.

De verkoop van fietsen is vorig jaar tot een recordhoogte gestegen: in totaal werden bijna 1,1 miljoen fietsen verkocht, dat is het hoogste aantal sinds 2011. Dat blijkt uit de jaarcijfers van onderzoeksbureau GfK, in opdracht van RAI Vereniging en Bovag. 

Vooral elektrische fietsen zijn populair. Er werden ruim 547 duizend e-bikes verkocht, een stijging van 30 procent ten opzichte van het jaar daarvoor. De gemiddelde aanschafprijs lag zo rond de 2.258 euro -in 2019 was dat nog 1.499 euro-. In de praktijk betekent dit dat de helft van alle nieuwe fietsen vorig jaar een elektrische ondersteuning hadden, terwijl dat in 2011 nog slechts 15 procent was. Het verkoopaandeel van de traditionele stadsfiets is sinds 2011 gehalveerd en ligt nu rond de 26 procent. Ondertussen is de elektrische fiets goed voor driekwart van de totale omzet. Eerder deze week werd bekend dat de overheid fors wil inzetten op meer fietsenstallingen, vooral bij stations, en een landelijke netwerk aan fietsroutes.

Levertijden

Volgens GfK hebben veel reizigers als gevolg van de coronacrisis het OV gemeden. Bovendien was het door de lockdown maatregelen vaak moeilijker om georganiseerd te sporten, waardoor fietsen voor veel mensen een goede manier was om in beweging te blijven. In maart en april vorig jaar had de fietsenbranche in maart en april last van de lockdown, maar vanaf mei is de verkoop flink aangetrokken. Hoe de verkoop dit jaar zal verlopen, daarover kunnen RAI Vereniging en de Bovag nog geen voorspelling doen, ook omdat het verloop van de coronacrisis moeilijk te voorspellen is. En, de fietsenbranche heeft wereldwijd te maken met een grote vraag naar fietsen en onderdelen, waardoor de levertijden kunnen oplopen. 

Fietsverkoop stijgt in coronajaar tot recordhoogtes | Fleet&Mobility

Fietsverkoop stijgt in coronajaar tot recordhoogtes

Ivonne Vermeulen Ivonne Vermeulen
• Laatste update:
2020 was een recordjaar voor de verkoop van e-bikes.
2020 was een recordjaar voor de verkoop van e-bikes. (Foto: Shutterstock)

De verkoop van fietsen is vorig jaar tot een recordhoogte gestegen: in totaal werden bijna 1,1 miljoen fietsen verkocht, dat is het hoogste aantal sinds 2011. Dat blijkt uit de jaarcijfers van onderzoeksbureau GfK, in opdracht van RAI Vereniging en Bovag. 

Vooral elektrische fietsen zijn populair. Er werden ruim 547 duizend e-bikes verkocht, een stijging van 30 procent ten opzichte van het jaar daarvoor. De gemiddelde aanschafprijs lag zo rond de 2.258 euro -in 2019 was dat nog 1.499 euro-. In de praktijk betekent dit dat de helft van alle nieuwe fietsen vorig jaar een elektrische ondersteuning hadden, terwijl dat in 2011 nog slechts 15 procent was. Het verkoopaandeel van de traditionele stadsfiets is sinds 2011 gehalveerd en ligt nu rond de 26 procent. Ondertussen is de elektrische fiets goed voor driekwart van de totale omzet. Eerder deze week werd bekend dat de overheid fors wil inzetten op meer fietsenstallingen, vooral bij stations, en een landelijke netwerk aan fietsroutes.

Levertijden

Volgens GfK hebben veel reizigers als gevolg van de coronacrisis het OV gemeden. Bovendien was het door de lockdown maatregelen vaak moeilijker om georganiseerd te sporten, waardoor fietsen voor veel mensen een goede manier was om in beweging te blijven. In maart en april vorig jaar had de fietsenbranche in maart en april last van de lockdown, maar vanaf mei is de verkoop flink aangetrokken. Hoe de verkoop dit jaar zal verlopen, daarover kunnen RAI Vereniging en de Bovag nog geen voorspelling doen, ook omdat het verloop van de coronacrisis moeilijk te voorspellen is. En, de fietsenbranche heeft wereldwijd te maken met een grote vraag naar fietsen en onderdelen, waardoor de levertijden kunnen oplopen.