Personenauto's

Laatste update:

Ulu lanceert telematica-app voor fleetmanagers

De start-up Ulu lanceert een systeem waarmee data uit auto`s kan worden gebruikt om onder andere te sturen op rijgedrag van leaserijders. Ulu vertaalt de data en geeft realtime service feedback aan het autobedrijf, de leasemaatschappij, verzekeringsmaatschappij of de fleetmanager. Dit gebeurt door middel van een dongel die via de OBD-poort de data uit de boordcomputer haalt. De data kan zo op afstand worden uitgelezen door bijvoorbeeld de fleetmanager, leasemaatschappij of een autobedrijf.

De dongel van Ulu registreert onder andere snelheid, locatie, rijgedrag, conditie en kilometerstand van de auto. Het systeem geeft een seintje wanneer er bijvoorbeeld onderhoud nodig is, het rijgedrag aangepast moet worden of de accu bijna leeg is. Volgens woordvoerder Remco Janssen van Ulu kunnen bedrijven direct schakelen. “Het is realtime data, dus een storing of pechgeval kan direct naar het onderhoudsadres worden doorgestuurd.”

Premiekorting
Volgens Janssen is het systeem interessant voor wagenparkbeheerders omdat met het systeem gestuurd kan worden op rijgedrag van medewerkers. Hiermee kan worden bespaard op brandstof, onderhoud en verzekeringspremie. Ulu heeft met verzekeraar Ikrijverzekerd een samenwerking gesloten waarbij gebruikers premiekorting kunnen krijgen bij goed rijgedrag. Volgens Janssen kan die korting per auto al gauw tien tot twintig euro per maand zijn.

Maandelijkse fee
Voor berijders is Ulu kosteloos: ze moeten een Ulu-app downloaden en toestemming geven dat hun gegevens worden gebruikt door de aangesloten bedrijven. De bedrijven betalen eenmalige aanschafkosten voor de dongel en verder een maandelijkse fee, die volgens Janssen per bedrijf verschilt. Hij zegt de bedragen niet te kunnen noemen. Ulu richt zich op zakelijke klanten, maar via de leasemaatschappij worden ook berijders van privéleaseauto’s benaderd.

Pilotklanten
In februari zijn de eerste pilotbedrijven gestart met Ulu. Daartoe behoren de verzekeraar Ikrijverzekerd, onderdelenleverancier Auto Distribution, dealers Van Den Udenhout, Automotions (voor de Mercedes- en Volvo-vestigingen), Bochane en fleetowner EY.

Ulu is een start-up van buiten de autobranche, namelijk door ex-Microsoft- en Hewlett Packard-ontwikkelaar Jošt Faganel (ceo), data-analist Matej Petrovčič (cto) en Christian Kerssens.

Deel dit item

Dit artikel is geschreven door

Redactie
Ulu lanceert telematica-app voor fleetmanagers | Fleet&Mobility

Ulu lanceert telematica-app voor fleetmanagers

Redactie Redactie
• Laatste update:

De dongel van Ulu registreert onder andere snelheid, locatie, rijgedrag, conditie en kilometerstand van de auto. Het systeem geeft een seintje wanneer er bijvoorbeeld onderhoud nodig is, het rijgedrag aangepast moet worden of de accu bijna leeg is. Volgens woordvoerder Remco Janssen van Ulu kunnen bedrijven direct schakelen. “Het is realtime data, dus een storing of pechgeval kan direct naar het onderhoudsadres worden doorgestuurd.”

Premiekorting
Volgens Janssen is het systeem interessant voor wagenparkbeheerders omdat met het systeem gestuurd kan worden op rijgedrag van medewerkers. Hiermee kan worden bespaard op brandstof, onderhoud en verzekeringspremie. Ulu heeft met verzekeraar Ikrijverzekerd een samenwerking gesloten waarbij gebruikers premiekorting kunnen krijgen bij goed rijgedrag. Volgens Janssen kan die korting per auto al gauw tien tot twintig euro per maand zijn.

Maandelijkse fee
Voor berijders is Ulu kosteloos: ze moeten een Ulu-app downloaden en toestemming geven dat hun gegevens worden gebruikt door de aangesloten bedrijven. De bedrijven betalen eenmalige aanschafkosten voor de dongel en verder een maandelijkse fee, die volgens Janssen per bedrijf verschilt. Hij zegt de bedragen niet te kunnen noemen. Ulu richt zich op zakelijke klanten, maar via de leasemaatschappij worden ook berijders van privéleaseauto’s benaderd.

Pilotklanten
In februari zijn de eerste pilotbedrijven gestart met Ulu. Daartoe behoren de verzekeraar Ikrijverzekerd, onderdelenleverancier Auto Distribution, dealers Van Den Udenhout, Automotions (voor de Mercedes- en Volvo-vestigingen), Bochane en fleetowner EY.

Ulu is een start-up van buiten de autobranche, namelijk door ex-Microsoft- en Hewlett Packard-ontwikkelaar Jošt Faganel (ceo), data-analist Matej Petrovčič (cto) en Christian Kerssens.