Personenauto's

Laatste update:

Ford beloont goed rijgedrag

Ford gaat berijders met goed rijgedrag belonen met goedkoper autoverhuur, autodelen en ritdelen. Op basis van verschillende parameters berekent het merk een persoonlijke berijdersscore. Dit experiment wordt door Ford gepresenteerd als vergelijkbaar met een hardloop- of dieetapp.

Door mensen aan te moedigen beter te scoren op persoonlijk rijgedrag, zoals een stabiele acceleratie en een soepele besturing, kunnen de prijzen van andere mobiliteitsdiensten omlaag. Volgens de autofabrikant blijkt uit onderzoek dat mensen de neiging hebben hun eigen rijvaardigheid te overschatten.

“Net als een sportapp die bijhoudt hoeveel calorieën je verbrandt, welke afstand je hebt afgelegd en of je een persoonlijk record hebt verbroken, moedigen wij mensen aan slimmer te rijden”, zegt Jonathan Scott, projectleider bij Ford Smart Mobility. “Door via een app de score te tonen, in combinatie met begeleiding, is het makkelijker om het rijgedrag te verbeteren.”

Onder andere het rijden in de juiste versnelling speelt een rol, maar ook hoe tijdens een rit wordt versneld, geremd en gestuurd. De score verandert op basis van de resultaten van elke reis. In een trendgrafiek kunnen bestuurders zien op welke dagen hun scores hoger of lager waren.

Deel dit item

Dit artikel is geschreven door

Redactie
Ford beloont goed rijgedrag | Fleet&Mobility

Ford beloont goed rijgedrag

Redactie Redactie
• Laatste update:

Door mensen aan te moedigen beter te scoren op persoonlijk rijgedrag, zoals een stabiele acceleratie en een soepele besturing, kunnen de prijzen van andere mobiliteitsdiensten omlaag. Volgens de autofabrikant blijkt uit onderzoek dat mensen de neiging hebben hun eigen rijvaardigheid te overschatten.

“Net als een sportapp die bijhoudt hoeveel calorieën je verbrandt, welke afstand je hebt afgelegd en of je een persoonlijk record hebt verbroken, moedigen wij mensen aan slimmer te rijden”, zegt Jonathan Scott, projectleider bij Ford Smart Mobility. “Door via een app de score te tonen, in combinatie met begeleiding, is het makkelijker om het rijgedrag te verbeteren.”

Onder andere het rijden in de juiste versnelling speelt een rol, maar ook hoe tijdens een rit wordt versneld, geremd en gestuurd. De score verandert op basis van de resultaten van elke reis. In een trendgrafiek kunnen bestuurders zien op welke dagen hun scores hoger of lager waren.