Personenauto's

Laatste update:

Woon-werkverkeer kost een half uur per dag

Gemiddeld zijn Nederlanders ruim een half uur per werkdag kwijt aan woon-werkverkeer. Mannen zijn gemiddeld 40 minuten onderweg van en naar werk, en vrouwen 28 minuten. Dat blijkt uit cijfers van CBS.

Van de woon-werkkilometers wordt 77 procent per auto afgelegd, 10 procent met de trein en 6 procent met de fiets. De meeste kilometers worden afgelegd om op en neer naar werk te reizen.

De meeste tijd wordt gespendeerd aan sociaal recreatieve doeleinden; bijna de helft van de reistijd houdt verband vrijetijdsactiviteiten.

Wagenpark groeit
Gemiddeld rijdt een Nederlandse auto 13 duizend km per jaar. Personenauto’s verrijden 78 procent van het totaal van alle motorvoertuigkilometers op de Nederlandse wegen, bestelauto’s 13 procent en zware vrachtvoertuigen 5 procent. Sinds 2005 is het aantal personenautokilometers gestegen, terwijl het aantal kilometers door bestelbussen en zware vrachtvoertuigen terugliep.

Begin 2016 telde Nederland 8,1 miljoen personenauto’s. Begin 2015 was dat nog 7,98 miljoen. De meeste auto’s rijden op benzine, bijna 80 procent, en 16 procent op diesel. Er zijn nu bijna 211 duizend elektrische of hybride personenauto’s; dit aantal is met 35 procent gestegen ten opzichte van begin 2015.

Deel dit item

Dit artikel is geschreven door

Redactie
Woon-werkverkeer kost een half uur per dag | Fleet&Mobility

Woon-werkverkeer kost een half uur per dag

Redactie Redactie
• Laatste update:

Van de woon-werkkilometers wordt 77 procent per auto afgelegd, 10 procent met de trein en 6 procent met de fiets. De meeste kilometers worden afgelegd om op en neer naar werk te reizen.

De meeste tijd wordt gespendeerd aan sociaal recreatieve doeleinden; bijna de helft van de reistijd houdt verband vrijetijdsactiviteiten.

Wagenpark groeit
Gemiddeld rijdt een Nederlandse auto 13 duizend km per jaar. Personenauto’s verrijden 78 procent van het totaal van alle motorvoertuigkilometers op de Nederlandse wegen, bestelauto’s 13 procent en zware vrachtvoertuigen 5 procent. Sinds 2005 is het aantal personenautokilometers gestegen, terwijl het aantal kilometers door bestelbussen en zware vrachtvoertuigen terugliep.

Begin 2016 telde Nederland 8,1 miljoen personenauto’s. Begin 2015 was dat nog 7,98 miljoen. De meeste auto’s rijden op benzine, bijna 80 procent, en 16 procent op diesel. Er zijn nu bijna 211 duizend elektrische of hybride personenauto’s; dit aantal is met 35 procent gestegen ten opzichte van begin 2015.