Personenauto's

Laatste update:

`Maak auto`s zo snel mogelijk zuinig`

Nieuwe auto’s zouden in 2025 gemiddeld nog slechts 70 gram CO2 per km mogen uitstoten. In 2030 zou dat 35 gram per km mogen zijn. Dat stelt stichting Natuur & Milieu op basis van een representatieve steekproef onder de Nederlandse bevolking. De oproep om auto’s sneller zuinig en schoon te maken wordt ondersteund door vijftig Nederlandse bedrijven.

Volgens het onderzoek is 72 procent van de Nederlanders van mening dat de EU maatregelen moet nemen om auto’s sneller zuiniger te maken. Bijna acht op de tien vinden bovendien dat de EU moet afdwingen dat de verschillen tussen fabrieksopgave en praktijkverbruik verdwijnen. “Het sjoemeltijdperk moet maar eens voorbij zijn”, stelt Talitha Koek, hoofd externe positionering bij Natuur & Milieu. “Europa moet een voorbeeld nemen aan de VS. Daar moet een autofabrikant zich gewoon aan de praktijknormen houden, anders volgen er hoge boetes.”

Brede coalitie
Tot de brede coalitie, die de oproep aan de EU heeft ondertekend, behoren onder andere de bedrijven KPN, Accenture, Strukton, Achmea, ASN, Arcadis en BAM. Maar ook een aantal partijen uit de energiesector, waaronder Eneco, Nuon en Energie Nederland. Het gekozen moment is niet toevallig, want gisteren ontvouwde de Europese Commissie haar strategie om verkeer en vervoer over de weg duurzamer te maken.

Cruciaal jaar
Dit jaar is cruciaal voor zuinige auto’s. Het is de bedoeling dat de EU komende tijd de CO2-normen voor autofabrikanten gaat vaststellen voor de periode na 2020. Mogelijk dat het definitieve besluit hierover pas in 2017 valt. Ook neemt de EU een beslissing over de nieuwe testmethoden om te zorgen dat er geen verschil meer bestaat tussen het verbruik dat fabrikanten opgeven en het praktijkverbruik. Uit een eerste uitgelekte concept blijkt al dat Europa aanstuurt op normen voor 2025 en meer elektrische auto’s op de weg wil. Een eerder wetsvoorstel werd verworpen.

Deel dit item

Dit artikel is geschreven door

Redactie
`Maak auto`s zo snel mogelijk zuinig` | Fleet&Mobility

`Maak auto`s zo snel mogelijk zuinig`

Redactie Redactie
• Laatste update:

Volgens het onderzoek is 72 procent van de Nederlanders van mening dat de EU maatregelen moet nemen om auto’s sneller zuiniger te maken. Bijna acht op de tien vinden bovendien dat de EU moet afdwingen dat de verschillen tussen fabrieksopgave en praktijkverbruik verdwijnen. “Het sjoemeltijdperk moet maar eens voorbij zijn”, stelt Talitha Koek, hoofd externe positionering bij Natuur & Milieu. “Europa moet een voorbeeld nemen aan de VS. Daar moet een autofabrikant zich gewoon aan de praktijknormen houden, anders volgen er hoge boetes.”

Brede coalitie
Tot de brede coalitie, die de oproep aan de EU heeft ondertekend, behoren onder andere de bedrijven KPN, Accenture, Strukton, Achmea, ASN, Arcadis en BAM. Maar ook een aantal partijen uit de energiesector, waaronder Eneco, Nuon en Energie Nederland. Het gekozen moment is niet toevallig, want gisteren ontvouwde de Europese Commissie haar strategie om verkeer en vervoer over de weg duurzamer te maken.

Cruciaal jaar
Dit jaar is cruciaal voor zuinige auto’s. Het is de bedoeling dat de EU komende tijd de CO2-normen voor autofabrikanten gaat vaststellen voor de periode na 2020. Mogelijk dat het definitieve besluit hierover pas in 2017 valt. Ook neemt de EU een beslissing over de nieuwe testmethoden om te zorgen dat er geen verschil meer bestaat tussen het verbruik dat fabrikanten opgeven en het praktijkverbruik. Uit een eerste uitgelekte concept blijkt al dat Europa aanstuurt op normen voor 2025 en meer elektrische auto’s op de weg wil. Een eerder wetsvoorstel werd verworpen.