Infrastructuur

Laatste update:

Staatssecretaris Van Veldhoven opent testlab EV-laden

Alle beschikbare laadpalen worden er getest. (Foto: ElaadNL)

Op het testplein/-lab wordt onder andere het effect getest van het laden van nieuwe type auto’s op het elektriciteitsnet getest.

Dat meldt oprichter en kennis- en innovatiecentrum ElaadNL.

Het nieuwe testplein van ElaadNL in Arnhem werd gisteren door Stientje van Veldhoven, staatssecretaris van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, geopend. Op de testlocatie zijn alle verschillende types laadpalen die in Nederland gebruikt worden, beschikbaar voor tests. Ook zijn er proeven met smart charging mogelijk: het aansturen van de auto om op bepaalde tijden minder of juist meer te gaan laden. Bijvoorbeeld omdat er extra stroom uit zon of wind beschikbaar is of omdat er een overbelasting van het lokale stroomnet kan ontstaan.

Alle typen laadpalen

Het Testplein bevindt zich in businesspark Arnhems Buiten (voormalig KEMA-terrein) en bevat alle typen laadpalen die in Nederland in de publieke ruimte staan. Waaronder ook een snellader, een laadeiland, een buurtbatterij en twee laadlantaarnpalen.

Zo kan een nieuw model elektrische auto worden getest op de interactie met alle laadpalen van heel Nederland voordat deze grootschalig op onze wegen komt. Netbeheerders zien wat een auto doet met de kwaliteit van de stroom.

Het laden van een EV zou net zo simpel moeten zijn als het opladen van je telefoon.

Stientje van Veldhoven, staatssecretaris van Infrastructuur & Waterstaat

Van Veldhoven is positief: “Je EV van energie voorzien zou net zo simpel moeten zijn als het opladen van je telefoon. Deze testlocatie is daarom een aanwinst voor Nederland: hier kunnen we experimenteren om te zien wat werkt en hoe we elektrisch laden en rijden zo gemakkelijk mogelijk maken.”

Deel dit item

Dit artikel is geschreven door

Floor Vink
Staatssecretaris Van Veldhoven opent testlab EV-laden | Fleet&Mobility

Staatssecretaris Van Veldhoven opent testlab EV-laden

Floor Vink Floor Vink
• Laatste update:
Alle beschikbare laadpalen worden er getest. (Foto: ElaadNL)

Dat meldt oprichter en kennis- en innovatiecentrum ElaadNL.

Het nieuwe testplein van ElaadNL in Arnhem werd gisteren door Stientje van Veldhoven, staatssecretaris van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, geopend. Op de testlocatie zijn alle verschillende types laadpalen die in Nederland gebruikt worden, beschikbaar voor tests. Ook zijn er proeven met smart charging mogelijk: het aansturen van de auto om op bepaalde tijden minder of juist meer te gaan laden. Bijvoorbeeld omdat er extra stroom uit zon of wind beschikbaar is of omdat er een overbelasting van het lokale stroomnet kan ontstaan.

Alle typen laadpalen

Het Testplein bevindt zich in businesspark Arnhems Buiten (voormalig KEMA-terrein) en bevat alle typen laadpalen die in Nederland in de publieke ruimte staan. Waaronder ook een snellader, een laadeiland, een buurtbatterij en twee laadlantaarnpalen.

Zo kan een nieuw model elektrische auto worden getest op de interactie met alle laadpalen van heel Nederland voordat deze grootschalig op onze wegen komt. Netbeheerders zien wat een auto doet met de kwaliteit van de stroom.

Het laden van een EV zou net zo simpel moeten zijn als het opladen van je telefoon.

Stientje van Veldhoven, staatssecretaris van Infrastructuur & Waterstaat

Van Veldhoven is positief: “Je EV van energie voorzien zou net zo simpel moeten zijn als het opladen van je telefoon. Deze testlocatie is daarom een aanwinst voor Nederland: hier kunnen we experimenteren om te zien wat werkt en hoe we elektrisch laden en rijden zo gemakkelijk mogelijk maken.”