Mobiliteitsoplossingen

Laatste update:

Car2go Nederland: Wel groei, geen winst

Car2go, het concept voor autodelen van Daimler, groeit hard in Europa. Ook in Nederland zit het concept in de lift, ondanks aanhoudende verliezen. Daimler hoopt dit jaar nog uit te breiden naar andere Nederlandse steden.

Dat meldt Car2go. 

Volgens Daimler maken steeds meer Europese stedelingen maken gebruik van flexibel autodelen en zij blijken dat ook vaker te doen. Het aantal leden van Car2go dat meerdere keren per week gebruik maakt van autodelen is gestegen van 16 naar 19 procent.

Die Europese groeicijfers gelden ook voor Nederland, vertelt Huub Dubbelman, manager corporate communications Nederland van Daimler. Het gebruik in Amsterdam is in 2016 zelfs verdubbeld. Maar hoewel Car2go in vele landen winstgevend is – vooral China kent een enorme groei – blijft het bedrijf in Nederland rode cijfers draaien. In Nederland worden alleen EV’s ingezet en dat is kostbaar. “Wij hebben ons bij introductie van Car2go in Nederland voorgenomen om met een 100% elektrische vloot te gaan rijden”, vertelt Dubbelman. “Dat is een aanbeveling, maar soms lijkt het alsof we ons daarmee in de voet hebben geschoten. Want de infrastructuur van laadpalen is in bepaalde gebieden nog onvoldoende, bijvoorbeeld in Amsterdam-Noord. Dat is een belemmering voor de gebruikers.”

Infrastructuur

Die infrastructuur is de afgelopen jaren wel sterk verbeterd: het elektrisch rijden heeft het tij mee, stelt Daimler. In de komende vier jaar investeert Daimler 10 miljard euro in EV’s. Mede daarom heeft Car2go in Nederland nog geen plannen om over te stappen op auto’s met benzine- of dieselmotor, aldus Dubbelman. “Het feit dat wij enkel met elektrische auto’s rijden blijkt telkens weer een aanbeveling, bijvoorbeeld als we overleggen met andere gemeenten. Er is gestage groei en we hopen op uitbreiding naar andere Nederlandse steden. Het moment waarop wij ook in Nederland winst maken komt in zicht.” Sinds vorig jaar kunnen Amsterdamse Car2go-gebruikers wel al naar Amstelveen rijden en daar parkeren.

340 Smarts

Car2go Amsterdam beschikt op dit moment over een vloot van 340 Smarts die worden gebruikt door 44.800 leden. De groei van afgelopen jaar is te danken aan een groeiend autogebruik per lid, maar ook zijn er steeds meer forensen die met de trein naar Amsterdam komen en hun reis per deelauto vervolgen. In 2013 bleek uit onderzoek al dat het gebruik van Car2go vooral het gebruik van het openbaar vervoer vervangt.

Car2go Nederland: Wel groei, geen winst | Fleet&Mobility

Car2go Nederland: Wel groei, geen winst

Bart Kuijpers Bart Kuijpers
• Laatste update:

Dat meldt Car2go. 

Volgens Daimler maken steeds meer Europese stedelingen maken gebruik van flexibel autodelen en zij blijken dat ook vaker te doen. Het aantal leden van Car2go dat meerdere keren per week gebruik maakt van autodelen is gestegen van 16 naar 19 procent.

Die Europese groeicijfers gelden ook voor Nederland, vertelt Huub Dubbelman, manager corporate communications Nederland van Daimler. Het gebruik in Amsterdam is in 2016 zelfs verdubbeld. Maar hoewel Car2go in vele landen winstgevend is – vooral China kent een enorme groei – blijft het bedrijf in Nederland rode cijfers draaien. In Nederland worden alleen EV’s ingezet en dat is kostbaar. “Wij hebben ons bij introductie van Car2go in Nederland voorgenomen om met een 100% elektrische vloot te gaan rijden”, vertelt Dubbelman. “Dat is een aanbeveling, maar soms lijkt het alsof we ons daarmee in de voet hebben geschoten. Want de infrastructuur van laadpalen is in bepaalde gebieden nog onvoldoende, bijvoorbeeld in Amsterdam-Noord. Dat is een belemmering voor de gebruikers.”

Infrastructuur

Die infrastructuur is de afgelopen jaren wel sterk verbeterd: het elektrisch rijden heeft het tij mee, stelt Daimler. In de komende vier jaar investeert Daimler 10 miljard euro in EV’s. Mede daarom heeft Car2go in Nederland nog geen plannen om over te stappen op auto’s met benzine- of dieselmotor, aldus Dubbelman. “Het feit dat wij enkel met elektrische auto’s rijden blijkt telkens weer een aanbeveling, bijvoorbeeld als we overleggen met andere gemeenten. Er is gestage groei en we hopen op uitbreiding naar andere Nederlandse steden. Het moment waarop wij ook in Nederland winst maken komt in zicht.” Sinds vorig jaar kunnen Amsterdamse Car2go-gebruikers wel al naar Amstelveen rijden en daar parkeren.

340 Smarts

Car2go Amsterdam beschikt op dit moment over een vloot van 340 Smarts die worden gebruikt door 44.800 leden. De groei van afgelopen jaar is te danken aan een groeiend autogebruik per lid, maar ook zijn er steeds meer forensen die met de trein naar Amsterdam komen en hun reis per deelauto vervolgen. In 2013 bleek uit onderzoek al dat het gebruik van Car2go vooral het gebruik van het openbaar vervoer vervangt.