Mobiliteitsoplossingen

Laatste update:

Nederland tweede in nieuwverkoop elektrische auto’s

In 2016 bedroeg het marktaandeel van nieuwverkochte elektrische auto’s (phev en bev) in Nederland bijna 6,4 procent. Wereldwijd scoorde alleen Noorwegen hoger (29%).

Dat meldt het International Energy Agency (IEA), een intergouvernementele adviesorganisatie, in de Global EV Outlook 2017.

Wereldwijd werden er meer dan 750 duizend (deels) elektrisch aangedreven voertuigen verkocht in 2016. Verreweg de grootste markt is China, waar 336 duizend nieuwe elektrische auto’s werden geregistreerd, waaronder 270 duizend batterij-elektrische voertuigen (bev’s). Er rijden bovendien ruim 300 duizend elektrische bussen rond in China, zo meldt het IEA.

De Verenigde Staten nemen een tweede plaats in met 160 duizend verkochte auto’s, waarvan een kleine 87 duizend bev’s.

Vrijstelling

Het hoge marktaandeel in Noorwegen is volgens het rapport te verklaren door een breed pakket stimulerende maatregelen van de overheid, zoals vrijstelling van aanschafbelasting voor elektrische auto’s; bev’s zijn bovendien vrijgesteld van btw. Deze belastingvrijstellingen blijven ongewijzigd tot 2020. Ook hoeven berijders van elektrische auto’s op veel tolwegen en veerboten niet of nauwelijks te betalen. Er werden 50.180 elektrische auto’s verkocht in 2016, waarvan 29,520 bev’s.

Interessant

Ter verklaring van de Nederlandse cijfers haalt het rapport het lage bijtellingstarief en de vrijstelling van bpm voor volledig elektrische auto’s aan. Het beleid van de gemeente Amsterdam, dat berijders van elektrische auto’s de mogelijkheid geeft om de gemeente te verzoeken een laadpunt in de buurt van de woning aan te leggen, wordt door de onderzoekers “een van de meest interessante beleidsstrategieën” ter bevordering van elektrisch rijden genoemd.

Van de wereldwijde verkoop van elektrische auto’s werd 95 procent gerealiseerd in slechts tien landen: naast de genoemde ook Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Zweden, Duitsland, Japan en Zweden.

Download het rapport in de Fleet&Mobility Kennisbank.

Nederland tweede in nieuwverkoop elektrische auto’s | Fleet&Mobility

Nederland tweede in nieuwverkoop elektrische auto’s

Sjoerd van der Linden Sjoerd van der Linden
• Laatste update:

Dat meldt het International Energy Agency (IEA), een intergouvernementele adviesorganisatie, in de Global EV Outlook 2017.

Wereldwijd werden er meer dan 750 duizend (deels) elektrisch aangedreven voertuigen verkocht in 2016. Verreweg de grootste markt is China, waar 336 duizend nieuwe elektrische auto’s werden geregistreerd, waaronder 270 duizend batterij-elektrische voertuigen (bev’s). Er rijden bovendien ruim 300 duizend elektrische bussen rond in China, zo meldt het IEA.

De Verenigde Staten nemen een tweede plaats in met 160 duizend verkochte auto’s, waarvan een kleine 87 duizend bev’s.

Vrijstelling

Het hoge marktaandeel in Noorwegen is volgens het rapport te verklaren door een breed pakket stimulerende maatregelen van de overheid, zoals vrijstelling van aanschafbelasting voor elektrische auto’s; bev’s zijn bovendien vrijgesteld van btw. Deze belastingvrijstellingen blijven ongewijzigd tot 2020. Ook hoeven berijders van elektrische auto’s op veel tolwegen en veerboten niet of nauwelijks te betalen. Er werden 50.180 elektrische auto’s verkocht in 2016, waarvan 29,520 bev’s.

Interessant

Ter verklaring van de Nederlandse cijfers haalt het rapport het lage bijtellingstarief en de vrijstelling van bpm voor volledig elektrische auto’s aan. Het beleid van de gemeente Amsterdam, dat berijders van elektrische auto’s de mogelijkheid geeft om de gemeente te verzoeken een laadpunt in de buurt van de woning aan te leggen, wordt door de onderzoekers “een van de meest interessante beleidsstrategieën” ter bevordering van elektrisch rijden genoemd.

Van de wereldwijde verkoop van elektrische auto’s werd 95 procent gerealiseerd in slechts tien landen: naast de genoemde ook Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Zweden, Duitsland, Japan en Zweden.

Download het rapport in de Fleet&Mobility Kennisbank.